SABAH, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nin her iki savcı hakkında verdiği yakalama kararından hemen sonra başlayan kırmızı bülten süreci ile ilgili detaylara ulaştı. Alınan bilgilere göre; Türkiye ilk kırmızı bülten başvurusunu, Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 10 Ağustos'ta verdiği ilk yakalama kararından sonra yaptı. Bu başvuruda her iki savcının da yurt içinde bulunamadığı ve yurt dışına çıkmış olduğu yönünde bilgi ve belgelere sahip olunduğu belirtildi.
İNTERPOL'E İKİ TALEP GİTTİ
Adalet ve Dışişleri Bakanlığı ile İnterpol'ün Türkiye'deki birimi aracılığıyla İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderilen bu ilk talepte her iki savcı için de "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından, yani darbe girişimi suçundan kırmızı bülten çıkarılması talep edildi.
2 TALEBİ DE REDDETTİLER
İnterpol, Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün uluslararası düzeyde bilinmiyor olması nedeniyle Türkiye'nin talebini "Hukuk Bürosu"na iletti. Bu büro, örgütün uluslararası düzeyde somut bir örgüt olmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin kırmızı bülten talebini reddetti. İnterpol'ün bu kararı Türkiye'ye önceki haftalarda ulaştırıldı. Bunun üzerine, Türkiye tarafından iki eski savcı hakkında "özel hayatın gizliliğini ihlal, evrakta sahtecilik, tehdit ve şantaj" gibi daha somut suçlardan kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. İnterpol bu talebi de dosyada yer alan bu suçların, "örgüt" ve "darbe girişimi" suçu ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle reddetti. İnterpol'ün ikinci kararı da geçen hafta içinde Adalet Bakanlığı'na ulaştı.
KARAR ŞAŞKINLIK YARATTI
Karar şaşkınlık yaratırken İnterpol'ün bu tavrı Bakanlık'ta eleştiri konusu oldu. Ankara, İnterpol'ün bu tavrını, "Türkiye'de milli egemenliğe dayalı görev başında bulunan hükümetin yasadışı yapılarla mücadele konusunda yalnız bırakılması" olarak değerlendirdi.
DOĞRUDAN İSTENECEK
Kırmızı bülten süreci ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken Adalet Bakanlığı, Öz ve Kara'nın iadesi için Almanya'ya başvurdu. Talebe karşı Almanya'nın henüz bir yanıt vermediği belirtildi. Bakanlık yetkilileri, kırmızı bülten çıkarılması taleplerinin reddedilmesinin, Almanya'dan iade sürecinden bağımsız değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerken, "Kırmızı bülten ayrı, iade talebi ayrı. Kırmızı bülten talebinin reddedilmesi, iade talebinin ret gerekçesi olamaz" değerlendirmesini yaptı.