Paralel Yapı soruşturması kapsamında, aralarında eski Konya Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu, eski Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, eski Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam'ın da bulunduğu 74 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede örgütün nasıl finansman sağladığını gözler önüne seriyor. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, ifadesine başvurulan İbrahim Azman, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) 2003'e kadar zaman zaman 2-4 bin lira arası para verdiğini anlatarak "2001'de eski ortağım Hüseyin Tırpan, tefecilik yapan galerici R.F.'den araç satın alıp, satmış gibi göstermek s uretiyle borç almış. Bu işlem aynı araç üzerinden 10 veya 11 defa tekrarlanmış. Ortağım, borçlarını ödeyemez hale gelip R.F.'nin kendisini sıkıştırması üzerine, polise şikâyette bulunmuş" dedi. Bu olaydan yaklaşık bir ay sonra örgütün Konya'Daki üst düzey sorumlularından M.Y.G., avukat M.O. ve ismini hatırlamadığı bir kişinin kendisine gelerek, "Biz cemaatin bu parasını kar amaçlı araç alsın, satsın diye R.F.'ye verdik. Buradan elde edilen paralar cemaatin geliridir. Bu para cemaatin parası olduğu için yazık olmasın, yeniden anlaşalım. Tırpan bize olan borcunu bir yıl içinde ödesin" diyerek yardım istedeklerini anlattı. Kendisinin ise hayır ve zekat için toplanan paranın nasıl tefecilikte kullanılabileceğini sorarak tepki gösterdiğini ve örgütten soğuduğunu anlattı. İfadesine başvurulan Hüseyin Tırpan ise bankaradan aldığı kredileri öedeyemeyince R.F.'ye gittiğini anlatarak şunları söyledi:
'İFADENİ DEĞİŞTİR' TEHDİDİ
"20 bin mark değeri olan aracı 3 ay vade ile 26 bin marka satın aldım. Kendisine senet verdim. Aracı nerede satabileceğimi sorunca bana 'Benim yanımda bulanan şahıslar da alabilir' dedi. Yan odada bulunan 5-6 kişiye sorduğumda 'Biz alırız' dediler. İçlerinden biri R.F'nin odasına giderek 20 bin markı bana getirdi. Bu şekilde 5-6 araç alım satımı yapmış gibi göstererek faizle borç para aldım. Borçları öderken emniyete çağrıldım. R.F. başta olmak üzere birçok kişiye tefecilikten işlem yapıldığını öğrendim. Polislere durumu anlattım. ama şikâyetçi olmadım. İki gün sonra R.F. beni arayıp ifademi değiştirmemi isteyerek 'Bende 3 tane senedin var. Ya onları işleme koyarım ya da bacaklarını kırarım' diyerek tehdit edince şikâyetçi oldum" diye konuştu. Tırpan birkaç gün sonra ise örgütün sahibi olduğu Konya Vakıf Hastanesi yönetiminde olan M.Y.G.'nin kendisini arayarak ifadesini değiştirmesini istediğini, ancak kendisinin kabul etmediğini söyledi. İddiaanamede FETÖ'ye ait mali kaynakların M.Y.G, avukat M.O, R.F. ve S.C. isimli şahıslar tarafından kullanıldığı ve toplanan paralar karşılığı makbuz verilmediğine de dikkat çekildi. AA
ATAYÜN TUTUKLANMIŞTI
Konya merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 22 Mayıs'ta 19 ilde düzenlenen operasyonda, adliyeye sevk edilen 18 kişiden, eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve polis başmüfettişi Anadolu Atayün'ün de aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.
HİMMET PARALARI NASIL YÖNETİLİYOR?
Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, "himmet, zekât, cemaate yardım, burs" gibi adlarla toplanan paraların zor durumdaki esnafa araç alım-satımı yapılmış gibi gösterilerek faizle kullandırıldığı bildirildi.
Toplana paralar karşılığında belge verilmemiş.