Diyarbakır'da valilik bünyesindeki SODES projesi kapsamında, "Bir çocuk okut, bir aile kurtar" sloganıyla 500 çocuğun eğitim masraflarını karşılamak için düzenlenen dershane ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle aralarında emniyet müdürü, polisler ve dershane görevlilerinin de bulunduğu 12 kişi hakkında dava açıldı. İddianameye göre, proje, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı'nca 500 öğrenci için 500 bin lira olarak onaylandı. Polisler, yaklaşık maliyet çıkarmayıp, idari ve teknik şartname hazırlamadan daha uygun teklif veren dershaneler olmasına rağmen, ihaleyi rayiç bedelin üzerinde, 425 bin lira bedelle ruhsatsız ve teknik şartnameye uymayan Paralel Yapı'ya ait dershaneye verdi. Bu para, ihale dokümanı hazırlanmadan, maliyet çıkarılmadan, ilan işlemleri yapılmadan ve açık ihaleye çıkılmadan mevzuata aykırı biçimde dershane hesabına aktarıldı. Kaydı yapılan öğrencilerin bir kısmı eğitimi yetersiz bulup dershaneye gitmedikleri halde dershane yönetimi, kayıtları silmeyip fazladan haksız kazanç sağladı. Ayrıca dershanedeki öğretmenlerin Milli Eğitim Müdürlüğü'nden çalışma izinlerinin olmadığı tespit edildi. Dershanenin kullanıldığı binanın ruhsatsız olup, teçhizat ve kadro durumunun da eğitime yeterli olmadığı belirlendi. 12 sanığın ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik suçlarından 15 yıla kadar hapsi istendi. Ayrıca davada adı geçen 12 sanık hakkında, "Fetullahçı terör örgütüne üye olmak" suçundan da soruşturma başlatıldı.
DENETİM GÖREVİNİ İHMAL
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı genişleterek bu kez dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, SODES projesinden sorumlu Vali yardımcısı Mehmet Yeşilbaş ile dönemin İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam hakkında da, "Denetim görevini ihmal etmek" suçundan fezleke hazırlayıp yargılanmaları için dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Mahkeme, Paralel Yapı faaliyetlerine göz yumdukları yönünde suç tespit edilmesi halinde kanun gereği yargılamaları Yargıtay'da yapılacak olan 3 kişinin dosyasını ana dosyadan ayırdı. Yargıtay'a gönderilen yazıda, usulsüz olarak verilen ihalenin Mutlu, Yeşilbaş ve Sağlam tarafından denetlenmediği belirtildi. Dershanenin ihaleyi aldıktan 10 gün sonra Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ruhsat başvurusu yaptığına dair yazı da delil olarak Yargıtay'a gönderildi.
MERKEZE ÇEKİLDİ
2007-2010 arasında 3 yıl süre ile Diyarbakır Valiliği yapan Hüseyin Avni Mutlu 11 Mayıs 2010 tarihli kararname ile İstanbul Valiliği'ne atanmıştı. Mutlu 15 Eylül 2014 Valiler Kararnamesi ile ise merkez valisi oldu.