Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu devlet yöneticilerine ait telefonların dinlenmesine ilişkin soruşturmada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK çalışanları 20 Ocak 2015'te gözaltına alındı. Şüpheliler arasında TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, TİB eski Başkan Vekili Osman Nihat Şen ve Bilgi Sistemleri Daire eski Başkanı İlhan Elieyioğlu da yer aldı. 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiği belirtildi. Dinlemelerin 17-25 Aralık döneminde yoğunlaştığı, vurgulanan idianamede sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi.
KPSS HIRSIZLIĞI
25 Şubat 2015'te Ankara'da 3'ü TİB görevlisi 51'i polis toplam 54 kişi gözaltına alındı. Suçlama 2009-2013 arasında Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nce yapılan önleme dinlemelerindeki usulsüzlükleri kapsıyordu. Ankara Emniyeti'nden iki müdür yardımcısı ve bir eski şube müdürü şüpheliler arasında yer aldı.
23 Mart 2015 KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin Ankara merkezli 19 kentte 82 kişiye yönelik operasyon düzenlendi. Şüphelilerin çoğu suç örgütü, dolandırıcılık gibi suçlardan tutuklandı. 20 Nisan 2015'teki ikinci dalga operasyonda ise 78 şüpheli gözaltına alındı.
14 Nisan 2015'te eski TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Özel Kalem Müdürü Eren Yazıcıoğlu, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Osman Kulak gözaltına alındı. Suçlama ise genelgeye rağmen 145 Paralelci'nin usulsüz işe alınması... Paralel Yapı'nın adeta üs haline getirdiği TÜBİTAK'a ilişkin 6 ayrı başlıkta 50'den fazla soruşturma dosyası bulunuyor.
29 Nisan 2015'teki MGK toplantısında Paralel Yapı, "Milli güvenliği tehdit eden paralel devlet yapılanması" olarak tanımlandı ve Kırmızı Kitap'a alınması gerçekleşti.
1 Mart 2015'te, Paralel Yapı'nın askerlere kumpas kurduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada gazeteci Mehmet Baransu gözaltına alındı. Baransu, 2010 yılında Balyoz Darbe Planı Davası belgelerini özel yetkili savcılara bavulla vermesiyle gündeme gelmişti.
MİT TIR'LARI
5 Nisan'da operasyonlar Hatay ve Adana'da MİT TIR'larına baskın yapan 34 askere uzandı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Paralel Yapı'nın TIR baskınlarını sözde Selam Tevhid soruşturması kapsamında yaptığı dinlemeler sonucunda gerçekleştirdiğini belirledi. 34 askerden 17'si tutuklandı.
13 Nisan'da ise 29 polise yönelik operasyon yapıldı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi aktörlerinden eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı. Paralel ekibin, 17 Aralık darbe girişimi öncesi, kendilerinden olmayan İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerini dinlediği belirtildi.
KORSAN TAHLİYE OYUNU
25 Nisan 2015'te ise yetkisiz olarak devreye giren iki hâkimin 75 Paralel tutukluyu tahliye girişimi yaşandı. İstanbul 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Metin Özçelik, 24 Nisan'da Paralel soruşturmalarda tutuklama kararlarını veren sulh ceza hâkimlerine ilişkin şüphelilerin reddi hakim taleplerini kabul eden bir karar yazdı. İstanbul 32'nci Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer de 25 Nisan'da soruşturma dosyalarını incelemeden 75 Paralel tutuklunun tahliyesine karar verdi. Ancak nöbetçi 10'uncu Sulh Ceza Hakimliği, tahliye kararlarını yok hükmünde sayan bir karar aldı. Özçelik ve Başer, Paralel örgüt üyeliğinden tutuklandı.
12 Mayıs'ta HSYK, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hâkim Süleyman Karaçöl'ü meslekten ihraç etti.
DİNK CİNAYETİNDE PARALEL PARMAĞI
2015 şubat ayında, Paralel polis şeflerine Hrant Dink cinayeti kapsamında operasyonlar yapılmaya başlandı. Eski İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek 27 Şubat'ta Hrant Dink cinayetinden tutuklandı. Emniyet müdürü Ercan Demir ile emniyet amiri Özkan Mumcu da aynı soruşturmada ocak ayında tutuklanmıştı. 29 Mayıs 2015'te Dink cinayetindeki Paralel Yapı armağı iyice netleşti. Tetikçi Ogün Samast'ın şok ifadelerinin ardından, bu kez, zaten Silivri Cezaevi'nde bulunan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer hakkında da tutuklama kararı çıktı. Yılmazer'in Dink cinayetinin işlendiği 19 Ocak 2007'de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olduğu, cinayet planını bilmesine rağmen önlemediği ve gerçekleşmesini beklediği kayıtlara girdi.
YARIN:
PARALEL YAPI'NIN MALİ AYAĞINA DARBE