Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yapılan seçimler Mübarek döneminde yasaklı olan ve yıllarca hapis tutulan Müsüman Kardeşler'in büyük başarısıyla sonuçlanmış, yüzde 52 oy alan Muhammed MursiMısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak bu süreç çok uzun sürmedi. General Abdulfettah el Sisi liderliğindeki ordu Mursi'ye darbe yaptı ve iktidarı ele aldı.
Daha sonra yapılan seçimlerde de Mübarek'in hapisten verdiği destekle General Sisi Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı oldu. Ve kendine Mübarek döneminden bile daha sıkı bir tek adam rejimi kurdu.
'MECLİS YENİDEN AÇILSIN AMA...'
İşte Sisi'nin tek adam rejiminden satırbaşları:
* 2012'de gerçekleştirilen darbeyle Mısır Parlamentosu feshedilmişti. Mısır'da darbeden bu yana yeni milletvekili seçimi yapılmadığı için halen bir parlamento oluşmuş değil. Yasalar Cumhurbaşkanı Sisi'nin iki dudağının ucunda. İstediği yasayı çıkarması için talimat vermesi yeterli. Sisi, geçtiğimiz günlerde parti liderlerini topladı. Seçimlerin bu yılın sonuna kadar yapılacağını ve meclisin yeniden açılacağını söyledi. Ancak 'muhalefet istemiyorum' demeyi ihmal etmedi.
* Mısır TV'leri muhalif seslere kesinlikle kapalı. Hatta öyle ki Sisi'yi 'yeterince' övmeyen TV programları yayından kaldırılıyor. Talk show programlarında 'Mısır demek Sisi demektir. Ya onun yanındasınız ya da düşmansınız. Beğenmiyorsanız pasaportunuzu alın ve ülkeyi terk edin. Pahalılıktan, elektrik kesintilerinden şikayet etme zamanı değil' deniyor.
'R4BİA YAPAN TERÖRİST'
* Rejim aleyhinde konuşan, yazan kişiler vatan haini olarak damgalanıyor. Dış güçlerin ajanı olmakla suçlanıyor. Polis, bu kişileri yakın takip ediyor telefonları dinlenip konuşmaları TV kanallarına servis ediliyor.
* 90 milyon kişinin yaşadığı Mısır'da 2013'ten bu yana gösteri özgürlüğü yok. Bir grup insan bile sokağa çıkıp bir eylem yapmaya kalksa hemen gözaltına alınıyor. Mahkemeler jet hızıyla muhalifleri yargılıyor ve ağır cezalara çarptırıyor. Darbeden bu yana verilen idam cezası kararlarının sayısı 1500'ü aştı.
* Sivil Toplum Kuruluşları büyük baskı altında. İşkenceye son verilmesi için bir rapor hazırlayan Negad Borai isimli avukat 3 kez sorgulandı. Raporunda yer verdiği iki hakime de disiplin cezası verilmesi bekleniyor.
* Sisi toplumun bir kısmı tarafından 'Mısır'ı Müslüman Kardeşler'den kurtaran bir kahraman' olarak görülüyor. Müslüman Kardeşler, liderlerinin ve Mursi'nin hapse atılmasının ardından Sisi'nin talimatıyla terör örgütü olarak ilan edildi. Protestocuların eylemlerinde kullandıkları 4 parmakla yapılan 'Rabia' işareti terör sembolü olarak görüldüğü için bu işareti yapan kişi hemen gözaltına alınıyor.
* Sisi milliyetçilik kartını hep diri tutuyor. Müslüman Kardeşler'in ABD ve Mısır'ı istikrarsızlaştırmak isteyen dış güçler tarafından desteklendiğini tüm Mısırlılar'ın buna karşı durması gerektiğini söylüyor.
1500: Mısır'da 2012'de gerçekleştirilen darbeden bu yana verilen idam cezası kararlarının sayısı 1500'ü aştı.
Kaynak: haber7