Bursa'daki Oyak Renault Fabrikası'nda başlayan eylemleri, hükümet karşıtı sendikalar Gezi eylemlerine dönüştürmeye çalışıyor. DİSK'e bağlı Birleşim Metal İş, tam kapasiteyle çalışan fabrikalarda üretimin durmasını istemeyen işverenin yumuşak karnından istifade etmeye istiyor. Otomotiv sektöründeki eylemleri beyaz eşya ve diğer alanlara kaydırma çabasına sol yayın organları da Gezi eylemlerini andıran çağrılarla destek veriyor. Grevlerde arabulucu olarak görev yapan akademisyenlerin eylemleri kışkırtıcı tavır alması ise seçim öncesi ve sonrası kaos umudu olarak yorumlanıyor. Olayların fitili, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal İş Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmeleri sırasında ateşlendi.
FIRSATÇILAR HAREKETE GEÇTİ
Metal İşçileri, haklarının yeteri kadar savunulmadığını belirterek, hem sendikadan ayrıldı hem de iş bıraktı. İşçilerin hak mücadelesi günler sürerken fırsatçılar devreye girmekte gecikmedi. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, hem işçileri kendi saflarına çekmek için hem de hükümet karşıtı bir eyleme dönüştürerek sömürmek için bir dizi manipülasyona da imza attı. Grevin farklı iş kollarına yayılmasında başı çeken Birleşik Metal İş Sendikası, üretimin durdurulması çağrısı yaptı. Ardından pek çok iş kolunda mesaiye geç başlama, iş durdurma gibi eylemler yaşanmaya başladı.
'METAL İŞÇİLERİNİN GEZİ'Sİ'
Bursa'daki işçiler üretime başladı
Yaşanan süreç sol medya organlarında ise 'Metal İşçilerinin Gezi'si' olarak lanse edildi. Sosyal medya üzerinden bir dizi kışkırtma yapılırken yurt genelinde işçilerin greve gitmesi için sosyal medya üzerinden çağrılar yapıldı. 'Metal İşçilerin Sesi' adıyla Facebook'ta sayfa açıldı. Bu site kısa süre içinde 15 bin kişinin paylaşımına ulaştı. 10 gün içerisinde ise sosyal medyada Kocaeli-Metal İşçilerinin Sesi, Direnen FORD İşçileri Topluluk, Diren Tofaş Topluluk, R-M Renault Metalis Topluluk, Cgt Puy de Dome Kuruluş, Metal Grev Topluluk, İZMİR METAL Işçilerinin SESİ Topluluk, IG Metall gibi sayfalar açıldı. Eylemleri takip için Alman, Fransız ve İspanyol gazetecilerin Bursa'ya gelmesi de yine Gezi sürecini hatırlattı.
İŞÇİLERİ KAPMAK İÇİN ŞOV YAPILIYOR
Türk Metal İş Sendikası'ndan ayrıldığı belirtilen yaklaşık 6 bin üyenin kendilerine katılmasını isteyen Birleşik Metal İş Sendikası'nın eylemleri bu amaçla manipüle ettiği iddiaları ortaya atıldı. 29 Ocak 2015 tarihinde Türkiye genelinde grev çağrısı yapan Birleşik Metal İş Sendikası, 20 işyeri ile Türkiye'nin önde gelen işletmelerinde grev kararı almış, sendikanın grevi Bakanlar Kurulu'nun 30 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete 29252 mükerrer sayısında yayınlanması ile yasaklanmıştı. Sendikanın o tarihte amacına ulaştıramadığı genel grevi yeniden alevlendirme amacında olduğunu belirtiliyor.
Ali Cengiz Gül, eylemlere yapılan Gezi benzetmesini eleştirdi
Bu benzetme işçilere haksızlık
Hak-İş Başkan Yardımcısı ve Çelik - İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, eylemlerin 'Metal İşçilerinin Gezisi' olarak yorumlanmasının işçilere haksızlık olduğunu söyledi. İşçilerin siyasi bir talebi olmadığına dikkat çeken Gül, "Emekten ve haktan öte işçiler 'benim sendika seçme hakkıma karışma' diyor ve bu sesi herkesin duyması lazım. Türkiye'de metal iş kolunda yoğun olarak işverenlerin baskısı var. İskenderun Demir Çelik fabrikalarında sendika dışı olan vardiya amirlerini zorla Türk Metal'e yetkili olmak için üye yaptılar. Tüm Türkiye'de Türk Metal işçileri eylem yaparken 15 gün önce böyle bir olay oldu" dedi.
KOÇ eylemlere sessiz
İşçilerin fabrika kapasında bekleyerek işbaşı yapmadığı Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda tam kapasite olmasa da üretimdevam ediyor. Eylemlerin ardından Fabrika Genel Müdürü Haydar Yenigün açıklamalarda bulundu. Şirket olarak üretime devam etmek zorunda olduklarını belirten Yenigün "Bu, işler bugün yarın sonuçlanmaya başlamasıyla birlikte geri kazanılacak bir kayıptır. Dolayısıyla yılın tamamını etkilemeyeceğini düşünüyorum. İşe gelmeyen bütün arkadaşlarımızı üretime davet ediyorum" dedi. Kocaeli ve Eskişehir'deki Ford Otosan işçilerinin iş bırakma eylemleri devam ediyor. Diğer yandan 2015yılı Ocak ayı verilerine göre metal sektöründe çalışan 1 milyon 445 bin işçi bulunuyor. Türk Metal İş'e kayıtlı 177 bin üye bulunurken, Birleşik Metal İş Sendikası'nın ise 25 bin üyesi bulunuyor. Çelik İş'in de 28 bin üyesi bulunuyor.
Yenişafak