Bu kumpasın Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Taraf yazarı Emre Uslu, Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ile aynı guruptan Abdülkerim Balcı ve Celil Sağır'ın 5 Temmuz 2013'te ilginç bir suç duyurusunda bulunmaları üzerine kurgulanmaya başlandığı öğrenildi.
SONU HRANT GİBİ OLABİLİRMİŞ
Söz konusu gazeteciler, bazı internet sitelerinin ve yazarlarının aleyhlerinde yayın yaptığını belirttiler ve haklarında işlem yapılmasını istediler. Savcı, basın suçundan işlem yapmak dururken jet hızıyla "örgüt suçlaması"yla soruşturma başlattı. Emniyette müşteki sıfatıyla ifade veren Today'sZaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş işi o kadar abarttı ki sonunun Hrant Dink gibi olmasından korktuğunu hatta ailesine vasiyetini bile bıraktığını iddia etti.
Soruşturma kapsamında hakkında suç duyurusunda bulunulan isimlerle ilgili savcı, mahkemeden telefon dinleme ve teknik takip talebinde bulundu. Ancak Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Uyanık talebi reddetti. Savcı, bu kez başka bir Sulh Ceza'ya talepte bulundu. Mahkeme bu kez Tutkun Akbaş, Mustafa Yüce, Seyfettin Mut ve Hikmet Gök isimli gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi ve maillerinin 3 ay süreyle takip edilmesi kararı aldı. Gazetecilerin telefonları, örgüt kurdukları gerekçesiyle dinlendi, mailleri takibe alındı. Hükümete darbe girişimi olan 17 Aralık operasyonu patlak verince İstanbul Emniyeti'nde birçok birimde paralel yapı üyeleriyle ilgili tasfiye başladı. 18 Aralık'ta aniden tüm dinlemelerin sonlandırılması, dosyanın da savcılığa verilmesi istedi. 17 Aralık'tan bir süre sonra dosyaya takipsizlik kararı verildi.
GAZETECİLERE ÖRGÜT ŞOKU
Evlerine dinlendiklerine ve suç delili elde edilemediğine dair mahkeme evrağı ve takipsizlik kararı gelen gazeteciler savcılığa koşup neden dinlendiklerini araştırınca şok oldular. Örgüt suçlaması kapsamına sokup dinleme kararları alındığını, aylarca teknik fiziki takibe maruz kalıp maillerinin izlendiğini öğrenen gazeteciler şok oldular. Öncelikle Gazeteci Tutkun Akbaş'ın şikayeti üzerine aralarında Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu polis müdürleri hakkında soruşturma başlatıldı. 'Suç işlemek amacı ile örgüt kurma', 'bu amaçla kurulan örgüte üye olma', 'görevi kötüye kullanma', 'özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' suçları kapsamında başlatılan soruşturma Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan İstanbul Adliyesi'ne gönderildi. Bu soruşturma 29 polisin gözaltına alındığı operasyona dahil edildi.