Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından yarım kalan Berkin Elvan soruşturma dosyasına bakmak üzere çok sayıda savcı gönüllü oldu. Savcı Kiraz, daha önce özel bir kriminal merkezince olay yerine ilişkin görüntüler üzerinde yapılan çalışma sonucu hazırlanan ve 3 polisin görüntülerinin tespit edildiği iddia edilen rapor ile emniyetin savcılığa yolladığı olay günü bölgede görev yapan 21 gaz tabancası kullanıcısı polisin kimlik ve fotoğraflarını karşılaştırılması üzerine Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü'ne yolladı. Savcının amacı özel kriminal merkezince hazırlanan ve 3 flu polis fotoğrafı ihtiva eden rapor ile emniyetten gelen 21 polise ait fotoğrafların karkılaştırılıp bu 3 kişinin 21 polis arasında bulunup bulunmadığını tespit etmekti. Savcı Selim Kiraz, Adli Tıp'tan kesin sonuç beklediği sırada 31 Mart günü Çağlayan Adliyesi'nde düzenlenen hain saldırıda şehit oldu. Savcı Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından Elvan soruşturma dosyasına bakmak isteyenler arasında şehitin yakın arkadaşları da vardı. Elvan dosyasını kime vereceğine dair uzun süre düşünen ve istişarelerde bulunan Hadi Salihoğlu kritik dosyayı güvendiği bir yardımcısına vermeyi uygun gördü.
ADLİ TIP'IN CEVABI KİLİT ÖNEMDE
Katliam yaşandığı odada bir bölümü kullanılmaz hale gelen dosyanın UYAP sisteminden eksiklerinin tamamlandığı öğrenildi. Savcılık daha önce özel bir kriminal merkezine gönderilen görüntülerin ham hallerini de talep ederek o görüntüleri daha güvenilir bir kuruma inceletmeyi düşünüyor. Çünkü rapor yetersiz ve kamuoyuna yansıtıldığı gibi polislerin kimliklerinin belirlendiği doğru değil. Savcılık kaynakları, dosya üzerindeki çalışmaları kısa sürede tamamlamayı düşündüklerini belirtiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı şu anda Adli Tıp'tan gelecek cevaba kilitlenmiş durumda. Adli Tıp tatmin edici bir cevap verdiği takdirde dosya davaya dönüştürülecek. Diğer taraftan Berkin Elvan Dosyası'nın Memur Suçları Bürosu'nda görev yapan eski özel yetkili savcı Rasim Işıkaltın'a teslim edildiği iddialarının gerçek dışı olduğu öğrenildi.
500 HÂKİM VE SAVCI İÇİN KORUMA...
Savcı Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından Emniyet, İçişleri Bakanlığının talimatı doğrultusunda harekete geçti. Adliye personelinin çalıştığı ve ikamet ettiği bina güvenliğinin yanı sıra kişilere yönelik koruma tedbirleri de masaya yatırıldı. Koruma Daire Başkanlığı tarafından İl Emniyet müdürlüklerine yazı gönderildi. Özellikle DHKP-C, PKK, IŞİD, Hizbullah, Paralel Yapı ve organize suç örgütlerine yönelik dosyalara bakan hakim ve savcılar belirlenerek Koruma Daire Başkanlığı'na gönderildi. 81 ilde 500 hakim ve savcılara yönelik koruma tedbirleri için düğmeye basıldı, "risk" grubunda görülen hakim ve savcılara yakın ve "çağrılı" koruma verilmesi kararı alındı. Özellikle Anayasal Suçlar ve Ağır Ceza mahkemelerinin yürüttüğü dosyalara bakan hakim ve savcılar polis tarafından özel olarak korunacak.