Türkiye'nin en pahalı yalısı olan Erbilgin ailesine ait Yeniköy'deki Erbilgin Yalısı, Katarlı işadamı Abdülhadi Mana Ash Al-Hajri'ye satıldı. Yalının 100 milyon euro bedelle satıldığı iddia edildi. Türkiye'nin en pahalı yalısı unvanına sahip, dünyanın ise 4'üncü pahalı evi olarak gösterilen Yeniköy'deki Erbilgin Yalısı Katar'a satıldı. Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerinde bulunan yalı ve köşklerin satış işlemi, 25 Mart'ta yapıldı. Yalının yeni sahibi, Dardanelles Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi oldu. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, geçen yıl mayıs ayında kurulan şirketin sahibi Katarlı işadamı Abdülhadi Mana Ash Al-Hajri. İşadamı Al-Hajri aynı zamanda Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin eşi Anod bin Mana El Hajri'nin babası. Kendisine ait gayrimenkullerin alımsatımı konusunda çalışan şirketin merkezi İstanbul Esentepe'de bulunuyor. Katarlı işadamının yalı için ödediği bedelin 100 milyon euro olduğu öne sürüldü. Satışı yapılan gayrimenkul 4 parselden oluşuyor ve yalının yanı sıra iki ayrı köşkü de içeriyor.
ŞEHZADE ALMIŞTI
1880'lerde yaptırılan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nın ilk sahibi dönemin ünlü sarraflarından Varki Vartaks'tı. Vartaks ölünce 1887'de yalıyı Teşkilat- ı Umumiye Nazırı Ahmet Münir Paşa aldı. Burhanettin Efendi Yalısı ve Mısırlılar Yalısı olarak da bilinen yalıyı, 1911 yılında 2. Abdülhamid, oğlu Burhanettin Efendi için satın almış. Cumhuriyetin kurulma aşamasında Osmanlı hanedanı elindeki mülkleri kaybederken yalıyı, Mısırlı Ahmet İhsan Bey satın almış. Yalıyı 1984 yılında Erbilgin ailesi satın aldı. Yıllarca ihmal edilmiş olan yalıyı alan Erbilginlere 5 yıl süren bir restorasyon yaptırdı. Yalının sahibi Müfit Erbilgin, Barajlar Kralı olarak tanınıyor.
KATAR KONSOLOSLUĞU DA TALİP OLMUŞTU
Baraj, havalimanı, termik santral gibi büyük inşaat projeleri gerçekleştiren Erg İnşaat'ın da sahibi olan Erbilgin Ailesi, Ankara'da yaşadığı için yalıda yılda sadece 15-20 gün kalıyor. Yaklaşık 10 yıldır yalıyı satışta tutan aileye, bugüne kadar çeşitli teklifler yapıldı, ancak teklifler düşük görüldüğü için satış işlemi gerçekleşmedi. Yalıya iki yıl önce Katar Başkonsolosluğu da talip olmuş, Konsolosluk yetkilileri yalıyı gezerek bilgi almıştı.
YÜZME HAVUZU VE TÜRK HAMAMI VAR
Ahşap karkas yalının deniz cephesinin iki yanında ikinci katlardan dışarı taşan çıkıntılı cumbalar bulunuyor. Yalının duvarlarında, yapıldığı dönemden günümüze ulaşan rokoko üslubu işlemeler var. Misafirhanesi ile birlikte toplam 64 odası olan yalının alanı 3.633 metrekare. Ayrıca bir yüzme havuzu ve bir Türk hamamı da bulunuyor. Denize 60 metre rıhtımı olan yalı, Kıbrıslı Yalısı'ndan sonra Boğaziçi'nin en uzun rıhtıma sahip yalısı.