İsrail basınında yer alan haberlere göre, ülkede yaşayan azınlıkların temsilcileriyle bir araya gelen Netanyahu, "Birkaç gün önce söylediğim şeylerin bazı İsrail vatandaşı Arapları incittiğini biliyorum. Benim niyetim bu değildi, özür dilerim" ifadesini kullandı.
İsrail'de 17 Mart'ta yapılan erken genel seçimler sırasında Netanyahu, "Sağcı hükümet tehlikede. Arap seçmen sandığa akın ediyor. Solcu sivil toplum kuruluşları onları otobüslerle oy vermeye götürüyor" demişti.
Netanyahu'nun bu sözleri ırkçı olmakla eleştirilmiş, seçimlerde ikinci parti olan merkez-sol eğilimli Siyonist Birlik lideri İzak Herzog, İsrail başbakanına, "Arap seçmenlerden özür dilemesi" çağrısında bulunmuştu.
RİVLİN'E NETANYAHU TAVSİYE EDİLDİ
İsrail'de Kulanu Partisi lideri Moşe Kahlon ile İsrail Evimiz Partisi'nin lideri Avigdor Liberman'ın, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e Başbakan Binyamin Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirme tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.
Kahlon ve Liberman'ın önerileri ile Rivlin'in iki gündür parti temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, Binyamin Netanyahu'yu başbakanlık için öneren milletvekili sayısı 67'ye yükselmiş oldu.
İsrail kanunlarına göre Cumhurbaşkanı, 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'ten birisini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Rivlin'in hükümeti kurma görevini, Salı günkü seçimlerde en çok oyu alan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya vereceği ifade ediliyor.
SEÇİMLER "SAĞIN ZAFERİ" İLE SONUÇLANDI
Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluşması gerekiyor.
İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.