2004 yılında sabah namazından çıktığı sırada düzenlenen roketli saldırıda hayatını kaybeden Yasin, ölümünün 11. yılında evinde düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlik kapsamında Hamas'ın resmi sitesinin tanıtımı da Yasin'in evinden yapıldı.
Yasin'in evinde konuşan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Yasin'in "Arap ve İslam dünyasına açılma" esasına dayanan Hamas'ın ideolojisini hala benimsediklerini belirterek, bölge ülkeleriyle dengeli bir siyaset yürüttüklerini ifade etti.
'Mücadelemiz işgalci İsrail ile sınırlıdır'
Mısır'daki darbeci Sisi yönetiminin "Hamas'ın Mısır'ın içişlerine karıştığına" yönelik iddialarına karşılık Heniyye, "Arap kardeşlerle herhangi bir çatışmaya girme ve içişlerine karışma gibi bir konu söz konusu dahi olamaz" ifadesini kullandı. Heniyye, "Bizim mücadelemiz yalnızca Filistin toprakları içinde işgalci İsrail ile sınırlıdır" dedi.
"Yahudilerle, topraklarımızı işgal ettikleri için savaşıyoruz, Yahudi oldukları için değil"
Heniyye, "Hamas herkese karşı açıktır, Yahudilerle, topraklarımızı işgal ettikleri için savaşıyoruz, Yahudi oldukları için değil. Bu durum, hareket bünyesinde Şeyh Yasin'in kökleştirdiği bir kuraldır" ifadesini kullandı.
Konuşması sırasında, Suriye'deki Filistinlilerin barındığı Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik ablukaya da değinen Heniyye, kampa uygulanan ablukanın kaldırılması çağrısında bulunarak, Filistinlilerin bölgedeki değişiklikler karşısında tarafsız tutulması çağrısı yaptı.
Heniyye sözlerini şöyle tamamladı:"Filistinliler, ne Suriye'nin ne Mısır'ın ne de başka bir ülkenin içişlerine karışıyor. Filistinliler bulundukları ülkelerin misafirleri, bir gün mutlaka ülkelerine dönecekler bu nedenle onlara onurlu bir yaşam sağlanması çağrısında bulunuyorum."
ŞEYH AHMED YASİN KİMDİR?
28 Haziran 1936 yılında Filistin'in Askalan kentinin El-Cura köyünde dünyaya gelen Şeyh Ahmed Yasin, 1948 yılında İsrail'in kurulması ve Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi üzerine ailesiyle Gazze'ye geldi.
Gençlik yıllarında spor yaptığı esnada boyun omurundaki kırılma sebebiyle tamamen felç olan Ahmed Yasin, o günden itibaren tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Gazze'deki okullarda İslami İlimler ve Arap Dili öğretmenliği yapan Yasin, daha sonra Gazze Şeridi'nin en meşhur hatiplerinden biri haline geldi.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan)'nın siyasi çizgisini benimseyen Yasin, 1983 yılında "Silah bulundurmak, askeri örgüt kurmak ve İsrail'i yok etmeye teşvik etmek" suçlamasıyla İsrail yönetimi tarafından tutuklanarak, 13 yıl hapse mahkum edildi.
1985 yılında İsrail ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi arasında gerçekleşen esir takasıyla serbest kalan Yasin, 14 Aralık 1987 yılında Gazze'de ikamet eden İhvan mensubu bir grup arkadaşıyla 14 Aralık 1987'de İsrail işgaliyle mücadele etmek amacıyla daha sonra Batı Şeria'da da geniş bir tabana hitap edecek Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.
1989 yılında "Hamas'ı kurduğu ve İsrailli askerlerin öldürülmesine teşvik ettiği" gerekçesiyle İsrail tarafından tekrar tutuklanan Yasin, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yasin, bu kez Ürdün ve İsrail arasında yapılan esir takası anlaşmasıyla, "Hamas'ın mevcut Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'e suikast düzenleyen iki Mossad ajanına karşılık" 1997 yılında serbest bırakıldı.
Şeyh Ahmed Yasin 22 Mart 2004'te sabah namazını kılmak üzere gittiği camiden çıkışı sırasında İsrail hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybetti.