ABD Başkanı Barack Obama'nın, "Filistin devleti olmayacak" açıklamasıyla Amerikan yönetiminden sert tepki gören İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, bu açıklamasının ardından ABD'nin, İsrail politikasına ilişkin seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söylediği öğrenildi.
Obama bugün, partisinin seçim başarısından dolayı tebrik etmek için İsrail Başbakanı Netanyahu'yu aramıştı ancak görüşmenin, tebrik mesajından öte uyarı niteliği taşıdığı da ortaya çıktı.
Netanyahu, seçim kampanyası çerçevesinde yaptığı konuşmada, yeniden seçilmesi halinde, "iktidarı döneminde Filistin devleti diye bir şey olmayacağı ve uluslararası baskılara rağmen Kudüs'te binlerce yeni ev (Yahudi yerleşim yeri) inşa edeceği" açıklamasıyla ABD yönetiminin sert tepkisini çekmişti.
İsrail Başbakanı dün MSNBC televizyon kanalına verdiği mülakatta, bu açıklamasından bir anlamda geri adım atarak, hala "sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm" istediğini belirtse de Beyaz Saray'ı ikna etmeyi başaramadı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, iki gündür basın brifinglerinde Netanyahu'ya karşı sert sözlerle yüklenirken, Obama'nın telefonda doğrudan Netanyahu'ya verdiği mesaj da yıldızları bir türlü barışmayan iki yönetim arasındaki çatlağın ne kadar ciddi olduğunu adeta gözler önüne serdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi verirken, "Başkan (Obama), Başbakan'a (Netanyahu), kendisinin iki devletli çözüme dair yeni pozisyonları ve açıklamaları sonrasında seçeneklerimizi yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyacağımızı söyledi" ifadesini kullandı.
Beyaz Saray Sözcüsü Earnest da dünkü basın brifinginde, Netanyahu'nun bu sözleri sonrasında ABD'nin BM platformlarında İsrail'e bugüne kadar sağladığı koşulsuz desteği yeniden gözden geçireceğini ima eden sözler sarf etmişti.
Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Obama ayrıca, ABD yönetiminin yine tepki gösterdiği, Netanyahu'nun İsrailli Araplar hakkındaki sözlerini de görüşmede gündeme getirdi.
Earnest, bu konuyla ilgili olarak da Netanyahu'nun Likud Partisi'nin seçmenleri İsrail Araplarını marjinalleştirmeye teşvik etmesini eleştirerek, "Bu, demokrasi için önemli olan ve ABD ve İsrail'i birbirine bağlayan ideallerin ve değerlerin altını kazımaktadır. Nüfusun bir kesimini marjinalleştirmeye yönelik bu tür söylemler derin kaygı verici ve bölücü" demişti.