İzleme Heyeti, Nevruz'dan, yani 21 Mart'tan önce İmralı'ya gidecek; Öcalan'ın deklarasyonla neyi kastettiğini öğrenip kamuoyuna açıklayacak.
İlk olarak sözü edilen PKK kongresi Nisan ayında gerçekleştirilecek. Örgütün yüzde 25'ini oluşturan Suriye kökenli PKK'lılar için de özel çalışma yürütülüyor.
Sürecin içinde olan kaynaklardan edinilen bilgilere göre detaylar şunlar:
İZLEME HEYETİ: İzleme Heyeti, Nevruz'dan önce İmralı'ya gidecek; Öcalan'ın Dolmabahçe'de açıklanan deklarasyonunun detaylarını konuşacak ve gerekçelerini kendisinden dinleyecek. Heyet, adadan döndükten sonra basın toplantısıyla, tüm Türkiye'ye Öcalan'ın, "silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçildiği" sözleriyle neyi kastettiğini anlatacak. Heyetin Kandil'e gitmesi ise söz konusu değil. Detayları, Kandil de kamuoyu ile birlikte basın toplantısından öğrenmiş olacak.
NEVRUZ MESAJI: Öcalan, 21 Mart'ta Nevruz'da okunacak kapsamlı çağrısı için hazırlık yapıyor; bir metin üzerinde çalışıyor. Metin, Diyarbakır'da okunacak. Dolmabahçe deklarasyonundan daha geniş olacak metinde Öcalan, yeni aşamanın detaylarını paylaşacak; Kürtlere sağduyu, sabır ve suhûlet çağrısı yapacak. Silahlara veda edildiği, siyasi mücadelenin başladığı, halkların kardeşliği gibi mesajlar olacak.
MEVZUAT İZİN VERİRSE: Öcalan'ın yazdığı ve Nevruz'da okunacak metnin 'yazılı mı, görüntülü mü' olacağı henüz netleşmedi. Ancak büyük ihtimalle yazılı metin, HDP'lilerce okunacak.
KONGRE: PKK kongresinin ise nisanda yapılması planlanıyor. Kongrenin nisanda toplanmasıyla "siyasi mücadele sürecinin başladığı" tescillenmiş olacak.
SÜREÇ AÇIK YÜRÜYECEK
30 yıllık bir sorunun birkaç ayda bitirilmesinin güçlüğü her fırsatta dile getiriliyor. Ancak yetkililer, yeni bir aşamaya geçildiğini, artık müzakerelerin farklı bir zeminde yürüdüğünü vurgulayıp şunu söylüyor: "Kamuoyundan gizli hiçbir süreç yürütülmeyecek. Her konu, kamuoyu önünde tartışılacak. Önümüzdeki süreçte şaşırtan, çok tartışılacak konular olacak."
SİLAH BIRAKMA
"Konuşmak için henüz erken" denilen silah bırakma konusunda da altyapı çalışmaları sürüyor. Silahların nasıl bırakılacağı, nereye, kime teslim edileceği gibi detaylar hazır. Bu konuda da gerçekçilik vurgusu yapılıyor. Deklarasyonla Türkiye sınırları içinde silahlı mücadele bitti. Ancak örgütün Suriye ve Irak'ta silah bırakması şimdilik söz konusu değil.
GERİ DÖNÜŞLER
Dağdakilerin eve dönüşleri için de hazırlıklar yapıldı, ancak bu orta vadeli planlar arasında yer alıyor. En zorlu konulardan biri de PKK'nın yüzde 25'ini oluşturan Suriyeliler. Esad rejimi ve Suriye'deki iç savaş nedeniyle bunların nereye gönderileceği sıkıntılı konulardan biri. Örgütün Avrupa kanadı, lider kadrosu ve mali kaynaklarıyla ilgili de çalışmalar var.
HABERTÜRK