Meclis'te hafta boyunca devam eden İç Güvenlik Paketi'nde en tartışmalı maddelerden ilk 10'u dün Meclis'ten geçti. Dört gün boyunca muhalefetin usul tartışmaları ve gündem dışı söz alarak görüşmeleri kilitleme çabaları nedeniyle görüşmelerine dahi başlanamayan paketle ilgili sabah 05.00'e kadar yapılan çalışmalarla en tartışmalı ilk 10 madde kabul edildi.
MUHALEFETE RAĞMEN
TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde fiziksel kavgalar çıkması, yasanın görüşülmesini engelliyordu. Taktik geliştiren iktidar, kavgacı milletvekillerini Meclis'e getirmedi, gelen vekillere de "Ne söylenirse söylensin, karşılık vermeyin, kavgaya girmeyin" talimatı verildi. Saat 24.00'e kadar Başkanlık Divanı'nda Ayşenur Bahçekapılı otururken, bu saatten sonra Sadık Yakut görevi devraldı. Muhalefet sözlü sataşmaları, hakarete varan ifadeler ve oturma eylemlerine karşın, Yakut yasayı görüştürmeyi sürdürdü. Kabul edilen maddeler ve getirdiği değişiklikler şöyle:
ARAMA YETKİSİ GENİŞLEDİ:
Aranan kişiye, arama yapıldığına ilişkin belge verilecek. Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, kendine zarar verenleri koruma altına alabilecek, olay yerinden uzaklaştırabilecek
EVDE-İŞYERİNDE İFADE:
Polis, şikâyetçi ve tanıkların ifadelerini, eğer kendileri karakola, emniyete gelmek istemiyorsa, gidip evinde ya da işyerinde alabilecek.
MOLOTOF ATANA SİLAHLI MÜDAHALE:
Polis, kendine, başkasına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, ibadethane, okul vs binalarına molotof, yanıcı, patlayıcı, yaralayıcı silahla saldıran, saldırmaya teşebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek.
48 SAATE KADAR DİNLEME YETKİSİ:
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakim onayına sunulacak. Aynı durum Jandarma için de geçerli olacak.
YÜZÜ KAPATMAK YASAK
Eylemlerde kimliğini gizlemek için yüzünü poşu, maske vs gibi eşyalarla kapatanlara ağır cezalar getiren maddeler de kabul edildi. Eylemde yüzünü kapatanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu kişiler şiddete de başvurursa, molotof atarsa, ceza 4 yıldan başlayacak. Eylemlerde gerçek veya tüzel kişilerin mallarına zarar verenlere, devletin karşıladığı zarar rücu ettirilecek. Zarar, eylemciye ödetilecek
MOLOTOFA 4 YILA KADAR CEZA
Eylemlerde havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan bulundurulması yasak olacak. Bu eşyaları taşıyanlar 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Örgüt amblemi, işaretleri taşıyan, üniformasını giyerek eylem yapanlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.
KİRALIK ARAÇLARI POLİS TAKİP EDECEK
Paketle "kiralık ve çalıntı" araçlar da kontrol altına alınmış olacak. Tasarıya eklenen bir maddeyle "Rent a car" firmaları, araç kiralayan müşteri bilgilerini Emniyet'in kullandığı "Pol-Net" programıyla entegre olacak bir programa girecek. Böylece polis, suç eylemlerinde kullanılan ya da kullanılma şüphesi bulunan araçların bilgisine anında ulaşabilecek