AK Parti'nin oyunun yüzde 48'in üzerinde olduğunu söyleyen GENAR Araştırma Şirketi'nden Şen, CHP'nin yüzde 25 olan oyunun seçime etki etmeyeceğini belirtti. Mustafa Şen ayrıca, "AK Parti'nin oyları %48'in üzerinde. HDP barajı alttan zorluyor. MHP-BBP ittifakından bir enerji çıkmaz. CHP'nin küçük sol partilerle ittifakı seçim sonucuna etki etmez. Paralelin oyu %1'in altına geriledi." açıklaması yaptı.
7 Haziran 2015'te gerçekleştirilecek genel seçimler öncesi sadece siyasi araştırmaları ile değil siyasi analizleriyle adını duyuran GENAR Araştırma Şirketi'nden Mustafa Şen, Sabah'a çarpıcı açıklamalarda bulundu:
AK PARTİ %48'İN ÜZERİNDE
-Bugünden 7 Haziran'a bakıldığında partilerin oy oranları hakkında bir tahminde bulunabilir misiniz? Bu konuda yakın zamanda yapılmış bir çalışmanız var mı?
Evet. Son Türkiye geneli araştırmamızı Aralık ayında yapmıştık. Orada elde ettiğimiz verilere göre AK Parti 48.2, CHP %25, MHP 14.1, HDP 9 idi. Ve elbette diğer partiler de bir kaç puanı paylaşıyordu.
Burada en önemli verilerden biri Davutoğlu'nun AK Partiyi aynı bantta tutma başarısını gösterdiği, diğeri HDP'nin barajı yoklar duruma geldiği, üçüncüsü ise yeni partilerin, sıfırla başlayan oranlarıyla neredeyse ademe mahkum olma ile karşı karşıya olduklarıdır.
HDP BARAJI ALTTAN ZORLUYOR
-HDP'nin parti olarak seçime girmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
HDP bizim Aralık ayı araştırmamızda %9 görünüyordu. Bizden sonra araştırma yapan meslektaşlarımızda 7 küsur ve 8 küsurlu rakamlar gördük. Bu oranlardan hareketle HDP'nin barajı alttan yokladığını söyleyebiliriz. Bu durumda olan bir parti elbette rahatlıkla parti olarak seçime girmeye cesaret eder.
Elbette, bu %10 barajı bir garabet. Bu yüzden eğer parti olarak girerse, bir B planı da hazırlamış olmalı. Ben ne olursa olsun mecliste olmalarını istiyorum. Mevcut şartların menfiliğine rağmen parti olarak seçime girmek istemeleri silaha değil, siyasete sarıldıkları anlamına gelir ki, bu hepimiz tarafından sahiplenilmesi ve desteklenmesi gereken bir şeydir ve çok değerlidir.
-AK Parti anayasayı değiştirecek ya da anayasaya referanduma götürecek çoğunluğu elde edebilir mi?
Bu soruya evet cevabı verebilirim. Zira, tüm stratejik gücünü buna yoğunlaştırıyor. Zaten, bunu yapmayacaksa, bu seçim çok alelade bir seçim olur AK Parti için. AK Parti değişimler ve süreklilikler partisi. Statükoyu parçalamak üzerinden değişimler, ve istikrar üzerinden süreklilikler demek AK Parti bir bakıma. Fetişleştirmek istemem ama, yeni Türkiye demek yeni anayasa demek aynı zamanda.
-MHP-BBP seçim ittifakından söz ediliyor. Bu ittifakın gerçekleşmesine şans veriyor musunuz?
Olabilir, gayet mümkün. Zira, cumhurbaşkanlığı seçiminde hepsi aynı sandığa gömülmüşlerdi. Yine, deneyebilirler. Fakat, bundan ne çıkar? Hiç bir şey, çünkü BBP'nin paralel yapı sözcülüğünden başka topluma dediği başka bir şey yok. MHP BBP'den ne hayır görebilir ki! Belki, BBP MHP'yi kullanarak meclise bir veya iki milletvekili sokabilir. Hepsi o kadar. İşte, MHP bunu ister mi?...
-Paralel yapının sandıkta bir karşılığı var mı? Dağılma sürecine giren yapının organize olabilen oy oranı yüzde kaçtır?
Paralel yapının sandıkta bir karşılığı olmadığını 30 Mart yerel seçimlerinde ve 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gördük. Oy karşılığı %1'i bile bulmaz. Bunu 7 Haziran'da yeniden test edeceğiz.
Burada trajik olan, paralel yapının ahvalinden ziyade, ona bel bağlamış koca koca partilerin durumu. İki ayrı seçim bir şeyler öğretmiş olmalıydı ama sanırım artık bazılarına ne nasihat kâr ediyor ne de musibet.
-Hakan Fidan'ın adaylığını açıklaması sizin için sürpriz oldu mu? Nasıl değerlendirdiniz?
Olmadı, zira işimiz gereği siyasi kulislere yakın bir pozisyondayız ve bunu pek çok yerden duyuyorduk. Sadece, 7 Şubat çağrışımlı bir şekilde istifa etmiş olması çok manidar oldu. Sembolik anlamı çok yüksek bir şey yaptı. Açıkçası, birilerine mesaj göndermiş oldu, hey ben buradayım diye. Bir tür meydan okuma yani.
Kaynak : İsa Tatlıcan - Sabah