Proje kapsamındaki ülkelerden Ukrayna'nın lezzetlerinin tanıtıldığı gecede, Ukrayna sosyal sorumluluk çalışmalarını yürüten sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Maryna Saprykina da yer alıyordu. Saprykina organizasyonunu ve çalışmalarını anlatırken, yemek alanındaki etkinliklerin bir ülkenin tanıtımına destek olduğuna dair örnekler de verdi.
İPEK AHU SOMAY
-Kurumsal Sosyal Sorumluluğu Geliştirme Merkezi'ni anlatır mısınız?
-4 öncelikli çalışma alanımız var. Çatışmalı zamanlarda kurumsal sosyal sorumluluk, kamu mülkiyetindeki şirket ve kamu faaliyetlerinde gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk, iş dünyasıyla üniversiteler arasında eğitim çalışmaları ve ülke bilinirliğini artırıcı çalışmalar. Bir sivil toplum kuruluşuyuz. CSR Europe 'un (Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Birliği) ve WBCSD'ın (Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi) ulusal ortağıyız. Amacımız; Ukrayna'da kurumsal sosyal sorumluluğun sürdürülebilmesinde sistematik değişimleri uygulamaya koyabilmek.
-Bu çalışmaların içinde yemek nasıl bir yer tutuyor?
-Diplomasi sofraları gibi etkinliklerle Ukrayna mutfağını tanıtmayı amaçlıyoruz. Sunulan yemeklerin hepsi geleneksel lezzetlerden oluşuyordu. Küçük, yuvarlak çörekler olan pampushka, Ukrayna usulü borsch çorbası, po-kievski, patates ve mantarlı bir çeşit mantı diyebileceğimiz varenyky ve tatlı olarak da bu mantı hamurunun kremayla servis edilen vişneli hali. Yemekler, her kültürde olduğu gibi Ukrayna'da da ulusal kimliğin temsilcileri olarak görülüyor. Halk masallarında da yemek çeşitleriyle ilgili bilgiler mevcuttur. Günümüzde bu belgelerin derlenerek kullanılmasına katkıda bulunmak gerekiyor.
- Yemek ve kimlik arasındaki bağı nasıl tanımlarsınız?
- Bir ülkenin yemekleri ulusal kimlikle köprü kuruyor. Gelenekleri, bir ulusun hikayesini anlatmanın bir yolu da yemeklerden geçiyor. Aynı zamanda değerleri betimliyor. Mesela Ukrayna borsch çorbası hayli miktarda malzemeden yapılır. Bu şekliyle çorbanın iş birliği ve tolerans gibi değerleri aktardığını söyleyebiliriz. Günümüzde küreselleşmeyle yemek artık diplomasinin önemli bir parçası haline geldi. Farklı ülkelerin yemeklerinin pişirilmesiyle herkesin fayda sağlayacağını düşünüyorum. Olumlu bir kültürel değiş tokuş. Amerikalı yemek ustası James Beard şöyle diyor: "Yemek ortak bir zemin oluşturan, evrensel bir deneyimdir". Katılıyorum.
- Yemekle ilgili başka projeleriniz var mı?
-28 Ocak tarihinde Washington DC'deki tüm okullarda Ukrayna Yemekleri Günü'nü kutladık. Çocuklar po-kievski'yi (tavuk kievski) tattılar ve çok sevdiler. Bu etkinlikten sonra po-kievski resmi olarak okul menülerine dahil ediliyor.