Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanvekili Mutalip Ünal, 17-25 Aralık darbe girişiminden önce, hedefteki isimlerin kişisel bilgilerini Pensilvanya'ya servis eden paralel murakıba sahip çıktı. SABAH'ın gündeme getirdiği 17-25 Aralık darbe girişiminden önce, hedefteki tüm isimlerin banka hesaplarına giren, kişisel bilgileri Pensilvanya'ya götüren murakıplar arasında bulunan Oktay Çolak'ın BDDK'daki görevinden istifa ettiği öğrenildi. Kulislerde Çolak'ın "Beni daha rahat bir göreve alın" diyerek denetim dairesi başkanlığından ayrılmak istediği, Mukim Öztekin'in ayrılmasından sonra kurul başkanlığına vekalet eden Mutalip Ünal'ın da kendisini 'özel danışman' kadrosuna aldığı belirtiliyor.
PARALEL BANKAYI DENETLEDİ
Oktay Çolak, kurumda en son Denetim Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Bu daire paralel yapının bankası Bank Asya'yı da inceleyen birim olarak biliniyor. 17-25 Aralık darbe girişimlerinin finansörü olan Bank Asya, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 300 milyon TL ile sektörde son 10 yılın zarar rekorunu kırmış ve batık kredi oranı yüzde 20'ye çıkmıştı. BDDK'nın hazırladığı raporlarda bankanın gerçek zararının çok daha fazla olduğu belirtilirken, Bank Asya'nın bu durumdan çıkabilmesi için adeta yol haritası çizilmişti.
ÇOLAK KİMDİ?
BDDK tarafından görevlendirildikleri için her türlü bilgiye özel şifrelerle ulaşabilen 8 murakıptan biri olan Oktay Çolak'ın adı 17-25 Aralık darbe girişimi öncesinde siyasi, bürokrat ve işadamlarının Halkbank ve Vakıfbank'taki özel hesaplarına giren paralel köstebekler arasında geçmişti. Murakıpların hesaplarına girdikleri isimler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürü Ela Çakıcı, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, Latif Topbaş (BİM'in sahibi), İbrahim Çeçen (IC Holding), Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu (Kalyon İnşaat), Celal Koloğlu (Kolin İnşaat), Mehmet Cengiz (Cengiz İnşaat) bulunuyordu.