Kamuyounda Hristiyanların Hazreti Muhammed'e yönelik olumsuz bir bakış açısı olduğuna yönelik genel bir kanaat oluşmuşken, edebiyatçılar, tarihte birçok Hristiyan şairin Hazreti Muhammed'i metheden şiirler yazdığını belirtiyor. Birçok Hristiyan şairin, şiirlerinde Hazreti Muhammed'in ahlakı, hoşgörüsü ve saygınlığından övgüyle bahsettiği ifade ediliyor.
Mısır'daki El-Munufiyye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Halid Fehmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ezher dergisi, 2012 yılında, modern dönemde peygamberleri metheden kasideler hakkında bir edebi araştırma yaptı. Araştırmada, Hristiyan şairlerin Hazreti Nebi'yi öven kasideler yazdığı, bu konuda ileri düzeyde olduğu görüldü" dedi.
Hristiyan şairlerin Hazreti Muhammed'i övdüğünü söyleyen Fehmi, "Bu şairler, şiirlerinde, İslam Peygamberini reformist bir lider olarak tanımlamış, evrensel bir simge haline geldiğinden bahsetmiştir" diye konuştu.
Edebiyat Tarihi Araştırmacısı Halid Cevdet de şunları söyledi:
"2004 yılında peygamberleri öven kasideler ile ilgili bir araştırma yaptım. Araştırma sırasında modern dönemde, birçok naat yazıldığını gördüm. Şiirlerde, Hazreti Muhammed'in ahlakı, ilkeleri, saygınlığı övülüyor. Hristiyanlar, Arap İslam medeniyetinin bir parçası olmaları hasebiyle, şiirlerini de bu medeni perspektifle yazmışlardır."
-Hristiyan şairlerin naatları
Hristiyan şairlerin Hz. Muhammed'i öven şiirleri hakkında yapılan araştırmaların yanında Arap yazar Muhammed Abduşşafi el-Gavsa'nın "Muhammed Ümmetin Özlemi" isimli kitabı da bu konuya ışık tutuyor.
Arap yazar Gavsa, 2010 yılında çıkan kitabında modern dönemde Hz. Muhammed'den övgüyle bahseden 14 Hristiyan şair olduğunu aktarıyor. Bu şairlerden olan ve Hz. Muhammed'e naat yazan Lübnanlı Halim Dammous, şiirinde ona övgüsünden şöyle bahsediyor:
"Değil mi ki o övülmüş ve sahib-i izzet / Terbiyenle bulur dinler izzet-i şeref / Ben Hristiyanım Muhammed'i sevenim / Onu semanın en tepesinde görenim"
Bir başka Hristiyan şair Husna Reşid Georgies Gurab, övgüsünü şöyle ifade ediyor:
"Hak meşalesi sönmedi Ey Muhammed / Sen ateşlediğinden beri ışık saçıyor/ İnsanlar sapıklık içindeydi geldiğinde / Hidayetten bir kılıç vardı elinde"
Arap şair George Saydah da Hazreti Muhammed'e övgüsünü şu beyitlerle yazıya döküyor:
"Şimdi Nebi nasıl yalanlanır Ey Efendim / Ey Burak ile seyreden / Hasretini bulutların üstüne çeken / Yaşama zamanı geldi Miracı yeniden"
Lübnanlı şair İlyas Ferhat ise naatını şöyle yazıya döküyor:
"Ey Allah'ın Resulü bir ümmetiz biz/ Uçurumun dibine attı bu karalamalar bizi / Senin savaş açtığın bu cehalet / Hala korumakta doğuda gücünü"
- Goethe'nin Hazreti Muhammed şiiri
Alman Şair Goethe'nin İslam dinini kabul ettiğine dair söylentiler doğrulanmış olmasa da Divan'ın da Hazreti Muhammed'i anlatan bir şiir yer almıştır:
Sevinç sevinç berrak
Ve yıldız yıldız parlak
Bir dağ pınarı
Üstünde beyaz bulutların
Ve kuytusunda bir yeşil yamacın
Aziz ruhlar sallamış beşiğini
Veda edip çocuk tazeliğiyle bulutlara
Raks eder gibi iner mermer kayalara
Haykırır sevincini semalara
Dağ geçitlerinde
Önüne katar renk renk çakılları
Ve bağrına basar kardeş pınarları
Çiçeklenir ayak bastığı yerler
Ve nefesiyle yeşerir çimenler
Yoldaşı olur şimdi ırmaklar
Ovaları doldurur gümüş ışıklar
Bir ses yükselir pınarlardan
"Kardeş ayırma bizi koynundan, Bekliyor Yaratan. Yoksa bizi çölün kumları yutacak Güneş kanımızı kurutacak Kardeş, Dağın ırmaklarını, ovanın ırmaklarını Hepimizi alıp koynuna Eriştir bizi yüce Rabbına Ezelî Dery'nın yanına." Peki, der, dağ pınarı Kendinde toplar bütün pınarları Ve haşmetle kabarır göğsü, kolları Ülkeler açılır uğradığı yerlerde Yeni şehirler doğar ayaklarının altında... Kulelerin alev zirvelerini Ve haşmetli mermer saraylarını Bırakıp arkasında Yürür mukadder yolunda Dalgalanır başının üstünde binlerce bayrak İhtişamının şahitleri Evltlarını Rabbine ulaştırarak Karışır İlhî ummana coşarak!