İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğa harikası mağaranın, henüz ziyarete açılmayan bölümleri ve keşfedilmemiş kısımlarıyla gizemini koruduğunu söyledi.
Ballıca'nın mağara içi oluşumlarıyla dikkati çektiğini belirten Akyüz, "Ballıca Mağarasındaki oluşumları izlemek, doğal bir müzeyi gezmek gibi. Ballıca Mağarasının yaşı, yaklaşık 3,4 milyon yıl olarak tespit edildi. Mağaranın ziyarete açılan bölümlerinde dolaşmak, her adımda hayrete düşüren, heyecan veren gizemli bir yolculuğa çıkmak gibidir" dedi.
Akyüz, Ballıca'nın tüm mağara oluşumlarının toplandığı, doğa harikası bir yer olduğunu vurguladı.
Ballıca'daki bir sarkıtın santiminin 80 yılda oluştuğunu ifade eden Akyüz, "Daha oluşumunu tamamlamamış olması, şu anda bu mağaranın oluşumunu tamamlamadığını gösterir. Bura, Tokat turizmi açısından önemli bir cazibe merkezi" diye konuştu.
Mağarayı 2013'te 55 bin 659 kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Akyüz, "2014 yılında da 70 bin 125 kişi ziyaret etti. Bu yeterli mi tabii ki değil. Bazı
altyapı sıkıntıları var. Işıklandırma da var" dedi.
Ballıca'nın astım hastaları için şifa kaynağı olduğuna işaret eden Akyüz, "Astım hastaları için bir sağlık merkezi yapılması gerekir. Zaman içerisinde buranın daha da cazip hale geleceğine inanıyoruz. Mağara içerisindeki oksijen miktarı dışarıdaki oksijenden daha fazla. Bu da astım hastaları için önemli bir şey. Astım hastaları oraya gittiği zaman şifa bulabilecek" ifadelerini kullandı.
Akyüz, mağaranın farklı bir atmosferi olduğuna dikkati çekerek, "Mağaradan hiç anlamayan birisi girse etrafına bakıp gezdiği zaman doğa harikası, müthiş bir yer olduğunu görüyor. Tur operatörleri de hayranlıklarını gizleyemiyor" şeklinde konuştu.
Pazar ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıktaki mağara, bin 85 rakımlı tepede bulunuyor. Havuzlu, Büyük Damlataşlar, Çamurlu, Fosil, Yarasalı, Çöküntü, Sütunlar, Mantarlı ve Yeni adlı salonları ziyarete açık olan mağara, astım hastaları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı oluyor.