Çin'in Tayland ve birkaç ülkeye altyapı ve üretimlerini geliştirmeleri için 3 milyar Dolarlık hibe yaparak anlaşmaya vardığını belirten Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Uygur Türklerinin iade edilmesi halinde bir çoğunun idam, bir çoğunun da müebbet hapse mahkum edileceğini söyledi.
Tayland'da yakalanan 360 Uygur Türk'ünün kimlik tespiti için 6 ayrı kampta tutulduğunu belirten Seyit Tümtürk, Uygur Türklerinden bazılarını kimlik tespit işlemlerinin tamamlandığını ve Çin'in Müslüman bölgesi Sincan'dan geldiklerinin kanıtlandığını söyledi. Tüm bilgileri tamamlanan kişilerin Çin'e geri verileceği ifade eden Tümtürk; "Çin Devlet Başkanı Li Kekiang geçen hafta Tayland'a yaptığı ziyarette 3 milyar dolarlık kredi ve komşu ülkeleri olan Kamboçya, Vietnam ve laos'a alt yapılarını ve üretimlerini geliştirmeleri için yardım etti ve anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın ardından Çin resmi haber ajansı Uygur Türklerinin iade edileceğini açıkladı" diye konuştu.
"İADE EDİLİRLERSE İDAM EDİLECEKLER"
Uygur Türklerinin Çin'e iade edilmeleri halinde büyük bir kaosla karşı karşıya kalacaklarını kaydeden Seyit Tümtürk, Çin'in iade edilenleri idam ve müebbet hapse mahkum edeceğini söyledi. Komünist Çin yönetiminin asimilasyon ve zulüm politikasına dayanamayarak göç eden Doğu Türkistanlıları kaldıkları kamplarda ziyarette ettiklerini ifade eden Seyit Tümtürk, uluslararası örgütlere geri iade işleminin yapılmaması için başvurduklarını söyledi.
"TÜRKİYE'YE MÜTEŞEKKİRİZ"
Çin'den kaçan Uygur Türkleri için ilk girişimi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaptığını belirten Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Taylan'taki Türk Büyükelçiliği'nden iki yetkilinin kampları gezerek kimlik tespiti yaptığını söyledi. Türkiye'nin Tayland hükümeti nezdinde Uygur Türklerinin iadesi için resmi talepte bulunduğunu kaydeden Tümtürk; "Biz birleşmiş milletlere, Avrupa Parlamentosu'na ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na başvuruda bulunduk ancak hiç birinden tek bir resmi açıklama yok. Türk devleti Tayland'daki Doğu Türkistanlıların Türkiye'ye iadesi için resmi girişimlerde bulundu fakat Tayland hükümeti Çin'in baskıları üzerine Türkiye'ye olumlu cevap vermedi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de şuana kadarki girişimlerinden dolayı biz müteşekkiriz ama bu girişimlerin devamını da bekliyoruz. Türkiye'nin Çin ile iyi ilişkileri var. Bu iyi ilişkileri gelişen stratejik boyuttaki ilişkileri de baz alarak oradaki dindaşlarımızın soydaşlarımızın geri iadesinin engellenmesi yönünde Türkiye'nin bir kez daha Çin nezdinde girişimde bulunmasını sayın cumhurbaşkanımızdan ve başbakanımızdan arz ediyoruz" dedi.