Güvenlik birimleri, Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla Paralel Yapı lehine algı oluşturmaya çalışan 'Fuatavni' hesabı ile ilgili önemli bilgilere ulaştı. Buna göre hesabı açan kişi tespit edildi. Fakat hesabı açan şahıs kullanmıyor. Fuatavni isimli hesabı kullanan 3 kişi Paralel Yapı uzantılarından gelen bilgileri derleyerek paylaşıyor. Kaynaklar, bürokraside çalışan ve hesaba bilgi aktaran bazı kişilerin de tespit edildiğini belirtti. Özellikle 15-25 Aralık operasyonları sonrasında sosyal medya üzerinde yapılan propaganda ve bilgi kirliliği yoğun şekilde gündeme gelmişti. Bunun üzerine yapılan yasal düzenlemeler yanında, bazı hesaplarla ilgili yapılan incelemeler de devam ediyor.
ABD TOPU TWITTER'A ATTI
Bu hesaplar arasında yer alan 'Fuatavni' Twitter hesabı ile ilgili olarak araştırma yapan güvenlik birimleri, önemli bilgilere ulaştı. Buna göre hesabı açan kişi ile kullanıcıları farklı. "Havuz hesap" olarak kullanılan bu hesabı açan kişiye ait bazı bilgiler belirlenmiş olsa da kullanıcı aynı kişi değil. 'Fuatavni' hesabını aktif olarak kullanan 3 ayrı kişi bulunuyor. Güvenlik birimlerinin yaptığı incelemeler sonucunda ABD'ye kadar hesapların izleri takip edildi. Hesabın aktif 3 kullanıcısı olduğu belirlendi. Hesabın, farklı kamu kurumlarından ve birbirine yakın zamanlarda yapılan sızıntıları nasıl servis ettiği de önemli ölçüde belirlendi. Devlet içindeki Paralel Yapılanma ile bağlantılı bürokratlardan yapılan sızıntı, bu hesap üzerinden servis ediliyor. Bu nedenle birden fazla yerde olup biteni internet üzerinden yayan bir hesap oluşturulabiliyor. Özellikle kamu kurumlarından sızan bilgiler, yine bu hesabı kullanan 3 ayrı kişi tarafından servis ediliyor. 'Fuatavni' hesabını kullanan kişilerle ilgili çalışmalar ABD sınırında bitiyor. Uyuşturucu, çocuklara yönelik istismar gibi konularda işbirliği güçlü olan ABD güvenlik birimleri, korsan hesapları ile ilgili olaraksa topu sosyal medya şirketine attı. ABD'li yetkililer, bu bilgilerin sözkonusu mesajların yayımlandığı şirketten talep edilmesi gerektiği yanıtını verdi, sosyal medya şirketi ise Türkiye'nin talep ettiği bilgileri uzun süredir vermiyor.
3'ÜNCÜ TARAF DA DEVREDE
Korsan hesaplarla ilgili yapılan çalışmalarda, hukuk sınırı içindeki bütün imkanların kullanıldığı kaydedilirken, '3'üncü taraf' olarak bilinen kaynakların da devreye sokulduğu öğrenildi. Bazı AB ülkelerinde sosyal medya şirketlerinin bu tür hesaplarla ilgili işbirliği yapmasının zorunlu olması, Türkiye'nin doğrudan alamadığı bilgileri, 3'üncü ülkeler üzerinden almasını gündeme getirdi. Eğer anlaşma sağlanırsa, bu bilgiler 3'üncü taraflar üzerinden de alınabilecek.