Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kirli bir kumpası daha deşifre etti. Paralel yapının, Sabit Telefon Hizmeti (STH) vermek için yetki alan bazı firmalar üzerinden iletişim sağladığı belirlendi. Bu firmalar üzerinden iletişim kaydı tespitini sağlayan HTS kayıtlarının değiştirilebildiği, teknik takibin imkansız hale getirilebildiği ortaya çıkarıldı. STH lisansıyla faaliyet gösteren bazı şirketlerin de, dolandırıcılık faaliyetlerinde bulundukları rapor edildi. Bu veriler üzerine BTK, paralel örgüt faaliyetlerine aracılık eden, sorumluluklarını kötüye kullanan firmalarla ilgili harekete geçti.
NELER YAPTIKLARI BELLİ DEĞİL
2008'de Türk Telekom tekeli kırılınca BTK 293 özel şirkete STH lisansı verdi. Bu firmaların hepsi aktif telefon hizmeti veriyor. Telekom ve GSM operatörlerine 'ses taşıma' bedeli vererek telefon hizmeti veren bu firmalar arasında çok ciddi firmalar olduğu gibi merdiven altı faaliyet gösteren, ne yaptığı, nasıl çalıştığı bilinmeyen çok sayıda firma bulunuyor. Bazı firmaların, yurtdışından taşıdıkları telefon trafiğini yurtiçi gibi gösterdikleri için telekom ve GSM operatörlerini yıllık 50 milyon liranın üzerinde zarara uğrattığı belirtiliyor.
ULUSAL GÜVENLİK RİSKİ
Asıl tehlikenin ulusal güvenlik olduğu belirtiliyor. Bunun yanında, bu şirketler bireysel güvenlik açısından da ciddi risk oluşturuyor. Yetkililer, bu yetkiye sahip olan firmaların suçluların izlenmesi konusunda çok önemli bir veri olan HTS (iletişim tespiti) kayıtlarını değiştirebildiklerini tespit etti. HTS kayıtları ile kimin kiminle görüştüğü, görüşmenin ne zaman yapıldığı ve süresi görülebiliyor. STH veren firmaların teknik olarak görüşmemiş kişileri görüşmüş gibi gösterebildiği, görüşmüş kişilerin trafiğini silebildiği ve kayıtları manipüle edebildiği ortaya çıktı. Yani bir anlamda STH yetkisi alan firma, isterse teknik takibi imkansız hale getirebiliyor. Öte yandan İstanbul'dan Ankara'yı arayan bir vatandaşın görüşmesi, yurtdışından örneğin ABD veya İngiltere üzerinden yaptırılabildiği için iletişim tamamen güvensiz hale gelebiliyor.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİM AĞI OLDU
BTK, bu firmalar arasında farklı amaçlı abonesi olanların da bulunduğunu tespit etti. Paralel örgüt mensuplarının iletişimlerini sözkonusu firmalar üzerinden yaptığını belirledi. Abonelerin tespit edilen firmaları kullandığının ortaya çıkarılmasının ardından da tüm firmaların denetim altına alındığı ve sisteme dahil edildiği öğrenildi. örgüt mensuplarının paralel iletişimine neşter vuruldu. Örgütün takip edilemediğini düşündüğü hatlar da takip altına alındı.
YENİDEN DAĞITILACAK
Tüm bu tespitlerin ardından harekete geçen BTK, telefon görüşmeleri üzerindeki risk ve karmaşayı bitirmek için STH lisanslarını iptal edecek. BTK'nın 12 Kasım 2014 tarihinde yapılan Üst Kurul toplantısında alınan kararla Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği'nin değiştirilmesine karar verildi.
YENİ BAŞVURULAR REDDEDİLİYOR
Yönetmeliğin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın onaylanarak yürürlüğe girmesine kadar geçen süreçte ise STH sunmak amacıyla, kurul kararının icraya tebliğ edildiği tarihten önce olmak üzere kuruma yapılan kullanım hakkı yoluyla yetkilendirme başvurularının da reddedildiği bildirildi.
SIRA İNTERNET ŞİRKETLERİNDE
Yönetmeliğin değişmesi ile birlikte örgüt faaliyetlerine aracılık eden, sorumluluklarını kötüye kullanan ve yerine getirmeyen firmalara neşter vurulacak. Denetimin sağlıklı olması için sınırlı sayıda firmaya STH verme yetkisi verilecek.
345 SERVİS SAĞLAYICI VAR
Bir elin parmağını geçmeyen İnternet Servis Sağlayıcı varken BTK'ya 345 firma İnternet Servisi sağlamak için başvuruda bulundu. BTK tarafından yetkilendirilen 345 firmanın hepsi aktif durumda. Sabit telefon Hizmeti vermek için yetki alan firmaların yetkisini kaldırmak için yönetmelik değişikliğine giden BTK, İnternet Servis Sağlayıcılar ile ilgili bir çalışma hazırlıyor.
SEKTÖRDE 293 ŞİRKET FAALİYETTE
BTK' dan Sabit Telefon Hizmeti vermek için yetki alan 293 firma arasından çok önemli şirketler var. Bunlardan önde gelenleri şunlar: Net Telekom, Alfa İletişim, Avrasya Telekom, Bimtel, Doğuş Bilgi Teknolojileri, Global Telekom, İdeal Net Bilişim., Kamu Telekomünikasyon Hizmetleri, Mobilişim İletişim, Net Global Telekomünikasyon, Pluss Telekom İletişim Hizmetleri, Superonline Telekomünikasyon, Teknomobil, Üniversal Telekomünikasyon, Vodafone Net, Şahin Haberleşme, Telsad Telekom, Mobil Smart Uydu Sistemleri, Irmak Telekomünikasyon Bilişim, Mobilgil İletişim, 21. Yüzyıl Telekomünikasyon.