Şanlıurfa'daki aşiretler, bir yıldır başlık parasını kaldırdı. Bölgedeki düğün sayısı artarken, töre cinayetleriyle biten ve kan davasına dönüşen kız kaçırmalar da tarihe karışıyor.
YAVAŞ YAVAŞ TARİHE KARIŞIYOR
Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda yüz yıllardır süren ve ekonomik durumları iyi olmayan gençlerin evlenmelerinin önünde en büyük engeli oluşturan "başlık parası" yavaş yavaş tarihe karışıyor. Özellikle bölgedeki büyük aşiretler, bir yıldır başlık parası almamaya başladı.
ŞANLIRFA'DA DÜĞÜN SAYISI ARTTI
Başlık parasının kaldırılmasının ardından Şanlıurfa bölgesindeki düğün sayısı da arttı. Bu geleneğin terk edilmeye başlamasıyla, daha önce töre cinayetleriyle biten ve kan davasına dönüşen kız kaçırma olayları da sona ermeye başladı.
BAŞLIK PARASI ARTIK ALINMIYOR
Son olarak bölgenin büyük aşiretlerinden olan Tamah aşiretinden Adnan Anaz ile Fatma Atanin'in düğününde de başlık parası alınmadı.
Şanlıurfa merkeze bağlı Sağlık mahallesinde yapılan ve 2 gün 2 gece süren düğüne aralarında çok sayıda aşiret reisinin de bulunduğu 3 bin kişi katıldı. Gelen konuklar için 20 koyun kesilen düğünde dev kazanlarda kavurma yapıldı.
Uzayıp giden yer sofralarında konuklara kuru fasulye ve kavurmalı bulgur pilavı ikram edildi. Aşiretin konukları ağırlamak için 70 bin lira masraf yaptığı düğünde geline de 50 adet Cumhuriyet altını takıldı.
'SEVEREK EVLENDİK'
Hayatlarının en mutlu gününde doyasıya eğlenen Adnan ve Fatma Anaz çifti, birbirlerini severek evlendiklerini söyleyerek, "Bölgede daha önce başlık parası çok yaygındı. Ama şimdi kalktı. Bizim düğünümüz için de başlık parası ödenmedi" dediler.
DÜĞÜNLER KIŞIN YAPILIYOR
Düğün masraflarını damat tarafı olarak kendilerinin üstlendiğini söyleyen Adnan Anaz, "Başlık parasının kalkmasıyla birlikte düğünlerin sayısı arttı. Bölgede yaşayan insanların büyük çoğunluğu ilkbahar ve yaz sezonunda mevsimlik işçi olarak başka kentlere gittiği için düğünler kış aylarında yapılıyor. Düğünler burada 2-3 gün sürüyor" diye konuştu.