Mısır'da halk ayaklanmasıyla devrilen eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yargılandığı ve ülkede 'asrın davası' olarak anılan dava dün karara bağlandı. Başkent Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi'nde görülen davada ülkeyi 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Mübarek, suçlandığı bütün dosyalardan aklandı. Açıklanan karara göre Mübarek'in "göstericilerin öldürülmesi" için emir verme suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine hükmedildi. 25 Ocak 2011'de başlayan ve 18 gün süren Mübarek karşıtı gösterilerde bazı kaynaklara göre 800 diğerlerine göre 900 kişi öldürülmüştü. Ancak Mübarek, 239 göstericinin öldürülmesinden yargılanıyordu.
ÖNCE MÜEBBET YEMİŞTİ
Göstericilerin öldürülmesiyle ilgili görülen davada Mübarek ile birlikte yargılanan dönemin İçişleri Bakanı Habib el Adili ve Mübarek'in 6 yardımcısı için de aynı karar verildi. Hakimin kararı açıklamasının ardından mahkeme salonunda alkış koptu. Mübarek ve el Adili, göstericilerin öldürülmesi hakkındaki davada Haziran 2012'de müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl söz konusu davanın yeniden görülmesine hükmedilmişti.
CANLI YAYINA ÇIKTI
Dünkü davada Mübarek ayrıca hakkındaki yolsuzluk suçlamasından da aklandı. Mahkeme Mübarek'in düşük fiyatla İsrail'e gaz ihraç ederek "yolsuzluk" yaptığı suçlamasıyla yargılandığı davada beraatine karar verdi. Aynı dosyada yargılanan dönemin petrol bakanı da beraat ettirildi. Mısır yasalarına göre, söz konusu kararlara 60 gün içinde itiraz edilebiliyor. Mübarek, beraat kararının ardından bağlandığı canlı yayında yaptığı ilk açıklamada, "25 Ocak'ta garipsediğim olaylara şahit oldum. Olanlardan dolayı ABD veya başka bir ülkeyi suçlamıyorum. 2012'de hakkımda verilen karara gülmüştüm. Ben yanlış birşey yapmadım" dedi.
SEÇİLMİŞ LİDERE CEZA ÜSTÜNE CEZA İSTENİYOR
Hüsnü Mübarek'in Şubat 2011'de devrilmesinin ardından yapılan seçim cumhurbaşkanlığı koltuğuna Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi oturmuştu. Ancak 3 Temmuz 2013'te yapılan darbenin ardından Mursi hapse atıldı. Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Mursi hakkında kısa bir süre önce idam cezası talep edildi. Mursi, devletin gizli belgelerini ve istihbarat sırlarını İran'a sızdırmakla suçlanıyor. Mursi ayrıca ekonomiyi tahrip, ajanlık, terörizme kaynak aktarma, hapisten kaçma ve göstericilerin öldürülmesini teşvik gibi suçlamalarla da itham ediliyor. Hakkında ömür boyu hapis de istenen Mursi hakkında henüz kesinleşmiş karar bulunmuyor.
'ŞEHİTLERİN KANINA ADALET YOK'
Eski diktatör Hüsnü Mübarek hakkında verilen kararlara binlerce kişi isyan etti. Mahkeme salonun dışında toplananlardan Mahmud İbrahim Ali, AP ajansına konuştu. Mübarek karşıtı gösterilerde eşi öldürülen Ali, Muhammed Mursi'yi darbe ile deviren Abdülfettah Sisi yönetimini kasten "Rejim aynı rejim. Yalnızca isimler değişti ama her şey eskisi gibi" dedi. 2011'deki barışçıl gösteriler sırasında sırtından vurularak öldürülen 25 yaşındaki Ahmed Şakir'in annesi Emel Şakir, "Çiçek gibi gençler öldürüldüler. Dört yıl geçti. Mahkeme nerede?" diye sordu. AFP'ye konuşan bir kadın ise "Şehitlerin kanına adalet yok" dedi.
ÖZGÜR KALABİLİR
Göstericilerin öldürülmesi ve yolsuzluk suçlamalarından aklanan 86 yaşındaki Mübarek, kamu kaynaklarını kötüye kullandığı suçlamasıyla yargılandığı başka bir davada mayıs ayında üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mübarek sağlık sorunları nedeniyle cezasını askeri hastanede çekiyor. Mübarek'in 3 yıllık cezasını tamamlayıp tamamlamayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Mübarek, 2011'den bu yana tutuklu bulunuyor. ABD basınına göre tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak devrik diktatör Mübarek'in, hakkında verilen 3 yıllık hapis cezasını yatmama ihtimali çok yüksek.
YÜZÜ GÜLDÜ
Mübarek, duruşmaya hastaneden helikopterle getirildi. İndiği anda geniş bir güvenlik çemberine alınan Mübarek, yattığı sedyeden hiç indirilmedi. Normalde yüzü hep asık olan Mübarek karar sonrası güldü. Mübarek, davadan sonra hastaneye götürüldü ve burada kendisini bekleyen destekçileriyle selamlaştı.
ÇOCUKLARI DA AKLANDI
Hüsnü Mübarek ile oğulları Ala ve Cemal'in "rüşvet aldıkları" suçlamasıyla yargılandığı davanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine karar verildi. Ala ve Cemal de babaları gibi İsrail'e gaz satışı ile ilgili davadan yargılanıyordu.
KARARDA SİSİ ETKİSİ
BBC'nin Kahire muhabirleri, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin iktidarında ülkede Mübarek karşıtı yayınların kesildiğini aktardı. 25 Ocak Devrimi'ne katılan binlerce kişiyi tutuklatan Sisi, Mübarek döneminde görev yapan birçok bakan ve yöneticiyi yanından ayırmıyor. Sisi, Mübarek'in aklanmasından sorumlu tutuluyor.