ULUSLARARASI toplum, Kobani'de PYD ve Irak Kürt Blgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge güçleriyle IŞİD arasındaki savaşa kilitlenirken, Suriye'nin en büyük ikinci kenti olan Halep'te kritik bekleyiş sürüyor. Kobani'de koalisyon güçleri tarafından bombalanan IŞİD'in, bu bölgedeki ve Rakka'daki güçlerinin bir kısmını Halep'e kaydırması, yoğunlaşan Esad'ın saldırılarıyla zor günler yaşayan ÖSO'yu daha da zora soktu. Savaşın kaderini belirleyecek kilit şehir olan Halep, koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik saldırıları başladığından bu yana Esad güçlerince kuşatılmaya çalışılıyor. Konuyla ilgili AKŞAM'a önemli değerlendirmelerde bulunan Suriye muhalefeti Türkiye temsilcisi Halit Hoca, "Tehlikeli senaryo devrede" dedi.
'Dikkatler çevriliyor'
ABD'nin öncülük ettiği algı operasyonuyla dünyanın dikkatinin Halep'ten Kobani'ye çevrildiğini söyleyen Koca şöyle devam etti: Arap ve Türkmenlerin de yaşadığı Kobani'de tek söz sahibi PYD'ymiş gibi algı yaratıldı. ÖSO birliklerinin Kobani'ye gitme amacı bu algıyı kırmaktı. PYD, Afrin gibi bir bölgeyi elinde tutarak Halep kuşatması için Esad'a koridor açıyor. İzlenen senaryo Esad'ı güçlendirme amacını taşıyor. Nusra Cephesi de devreye girdi. İlerde Nusra'nın IŞİD tarafından kontrol edilmesi muhtemel. Bu durumda İdlib gibi bir potansiyel bölge de IŞİD'in eline geçer.
Bu durumda Esad, Batı'ya karşı 'Ya ben ya IŞİD' kartını kullanmaya başlar. IŞİD'e bilerek yol açan ABD ise Esad seçeneğini böylece meşrulaştırmış olur.
Ankara teyakkuzda
HALEP'TE daralan ateş çemberi Ankara'nın da yakın takibi altında. Halep'e acil destek verilmemesi durumunda kentin IŞİD'in kontrolüne geçebileceği ve bu durumda Türkiye'ye yönelik 1.5 milyon kişilik göç dalgası yaşanabileceği öngörülüyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin açık kapı politikası doğrultusunda mültecilere kapısının açık olduğunu belirtiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da, ABD'li mevkidaşı Kerry'yi arayarak bu konudaki tehlikeyi ele aldığı öğrenildi.
Kaynak: Akşam