Maden faciası, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde, Onbaşılar Kömürcülük'ün işlettiği Has Şekerler kömür ocağında meydana geldi. İddiaya göre, daha önce terk edilen yan madende biriken su, iki maden arasındaki boşluğu aşıp, galeri duvarlarını da delerek 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçilerin bulunduğu alana sızmaya başladı. Su ilk etapta iki galeriyi bastı. İlk galeride 40, diğerinde ise 33 işçi bulunuyordu. Saat 12.15 sularında yaşanan ilk sızıntıyı fark eden 33 madenciden 15'i ile diğer galerideki 40'ı dışarı çıkmayı başardı. Ancak 18 madenci, duvarın patlaması sonucu bir anda 50 metresi suyla dolan galeride mahsur kaldı. Yaklaşık 400 metre derinlikte mahsur kalan işçileri kurtarmak için bölgedeki kurtarma ekipleri seferber oldu. TTK ve AFAD ekipleri de bölgeye sevk edildi. Ancak sarp ve engebeli bölgeye ekiplerin ulaşması uzun sürdü. Yaklaşık bir saat sonra su tahliyesi için ilk çalışmalar başlatılabildi.
DEV BORULAR DEVREDE
Ocağın üç girişinden her birine ikişer adet dev boru yerleştirildi. Biriken suyun çekilmesine başlandı. Ancak milyonlarca metreküpü bulduğu düşünülen suyun tamamen çekilmesinin günler alabileceği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bölgeye 'Ahtapot' adlı su tahliye aracını gönderdi.
TÜM İLETİŞİM KESİLDİ
Maden içinde kaçış alanı olarak 2 nokta olduğunu, ancak o taraftan da gaz geldiğini belirten şirket yetkilisi Şakir Uyar, madenin altında 50 metrelik bacaların tamamen suyla dolduğunu, bu nedenle tüm iletişim kanallarının kesildiğini belirtti.
BİNLERCE METREKÜP SU
Galeriyi basan suyun, yeraltı suyu olduğunu söyleyen Uyar, ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını, bölgede yeraltı suyunun bu seviyede yoğun olduğunu bilmediklerini belirtti. Uyar, 300 metrelik galerinin 50 metrelik kısmı tamamen suyla dolduğunu söyleyerek, galerilerdeki su miktarının binlerce metreküp ile ifade edilebileceğini dile getirdi. Faciada adeta madenci dayanışması yaşandı. Soma'da kurtarma çalışmalarına katılan ve Polonya'da düzenlenen "9. Uluslararası Maden Kurtarma" yarışmasında birinci olan TTK tahlisiye ekibi de kurtarma çalışmalarına katıldı. Madenciler, Ermenek'te mahsur kalan madenciler için de umut olarak görülüyor.
'BİRKAÇ DAKİKADA OLDU'
Kömür ocağından son anda çıkmayı başaran madencilerden Kerim Pınarlı, "Biz 6 kişiydik. Desandere dediğimiz yere kadar koştuk. Oraya tırmanırken su arkamızdan geldi. Suyun patladığını burada öğrendik. Olay birkaç dakika içinde oldu.
BAKANLAR OLAY YERİNDE
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de maden ocağına gelerek, çalışmaları yerinde inceledi.
'ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR'
Su seviyesinin, 18 madencinin en son tespit edildiği kotun üzerinde olduğunu kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, şöyle konuştu: "Madene dolan suyun miktarı yaklaşık 10 bin metreküp. Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Her iki saatte, yaklaşık bir metre yükseliyor. Zaman aleyhimize işliyor. Öncelikli amacımız işçilerimizin kurtarılması, bir an önce çıkarılması. Hiçbir kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."
ERDOĞAN TALİMAT VERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da olay yerinde bulunan Yıldız, Elvan ve Çelik'le ayrı ayrı telefonda görüştü. Erdoğan'ın, tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdiği öğrenildi. Bu arada AFAD, kurtarma çalışmaları için 4 ilden 200 personelin bölgeye yönlendirildiğini açıkladı.
'SU YANDAKİ MADENDEN'
İddiaya göre iş makineleri, yan tarafta bulunan ve bir süredir kapalı olan madenin duvarına zarar verdi. Madende biriken sular bu olaya sebep oldu.
15 GÜN ÖNCE YENİDEN AÇILMIŞ
Torba yasayla birlikte, kazanın yaşandığı Has Şekerler Madencilik'e ait ocağın da aralarında bulunduğu Karaman'daki 9 madende üretim yaklaşık 2 ay önce durdurulmuştu. Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda, 'yemek vermemek' şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 3 hafta önce yeniden açıldığı öğrenildi.
SORUŞTURMA AÇILDI
Ermenek'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Takanderesi mevkisindeki özel şirkete ait madende yaşanan facia sonrasında soruşturma başlatıldı. Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
KURTARMA ORDUSU
Başbakan Ahmet Davutoğlu Karaman Valisi Murat Koca'yı arayarak bilgi aldı. Akşam saatlerine doğru kurtarma ekibi sayısı 200'e ulaştı. Çevre illerden çok sayıda ambulans itfaiye ve su tahliyesi için motor olay yerine yönlendirildi. Zonguldak Taşkömürü Kurumu'ndan da 20 kişilik kurtarma ekibi bölgeye giderken, Sağlık Bakanlığı 21 ambulans ve 4 UMKE ekibi gönderdi.