Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce, yasa dışı dinlemelerle ilgili "paralel yapı" iddialarına yönelik bir operasyon yapıldı. Gözaltına alınan ekip için, "paralel yapının dinleme beyni" yorumu yapılıyor. 2010-2013 yılları arasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli polislerin, önleme-dinleme kapsamında TÜBİTAK'ta "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi GMKS-2″de görev alan ekiple, onların ortak çalıştığı ve Hava Kuvvetleri Harekat Dairesi Şube Müdürü Ö.G.'nin de aralarında bulunduğu toplam 24 kişiyi "örgüt üyesi" kapsamında aylarca dinlediği ortaya çıktı. Dinleme kayıtlarına ulaşan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun raporunda, "Bu kişileri dinlemek için bir gerekçe görünmemektedir" görüşü kaydedildi.
18 POLİSTEN BİRİ TUTUKLANMIŞ
17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan şikâyetler üzerine TİB ve Emniyet Genel Müdürlüğü içinde yapılan incelemeler, paralel papının nasıl illegal dinlemeler yaptığına yönelik tüm detayları gözler önüne seriyor. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu, Emniyet İstihbarat Dairesi'nde yaptığı incelemeler sonrasında illegal yapılan dinlemeleri tespit etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından başlatılan soruşturma dahilinde, söz konusu askeri projelerde yer alan ekibin dinlendiği tespit edildi ve soruşturma Anayasal Suçlar Bürosu Savcısı Tekin Küçük'e devredildi. Soruşturma için dün sabah saatlerinde düğmeye basıldı. Ankara'da 14, İzmir, Siirt ve Ağrı'da birer emniyet mensubu ile bir yıl önce MİT'e geçen bir polisin de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı. Dün sabah, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, yardımcısı Selahattin Dinçer, eski TEM'den Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Arslantaş ve eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın da aralarında bulunduğu polislerin adreslerine gidildi. Ancak bazı sanıklar evlerinde bulunamadı. 2′nci Sınıf Emniyet Müdürü Erol Demir'inse İstanbul'da yapılan başka bir operasyonda tutuklanıp cezaevine gönderildiği, ifadesinin burada alınacağı öğrenildi.
KİMLERİ DİNLEMİŞLER?
Operasyon kapsamında gözaltına alınan emniyet mensuplarının "Örgüt üyesi", "DHKP-C militanı" adı altında Ankara Adliyesi'nden dinleme kararı aldığı ortaya çıktı. Dinlenen isimler arasında Oda TV davasından gözaltına alınan Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu, Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, gazeteci Nuray Mert, TÜBİTAK'ta görevli 6 kişi ve Hava Kuvvetleri Dairesi'nde görevli Subay Ö.G., İçişleri Bakanlığı Müsteşarı koruma görevlisi, Hanife Avcı'nın avukatı Refik Ali Urgancı ve CHP'li vekillerin bulunduğu tespiti yapıldı. Ön dinleme olduğu için ses kayıtları bulunamazken dinleme kararları ele geçirildi. Savcı Küçük, müştekilerin ifadelerine başvururken CHP'lilerin şikâyetçi olmaması dikkat çekti. Yasadışı olarak dinlenen ekip, "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi" ve "Ulusal Elektronik ve Kripto Araştırma Enstitüsü" gibi kritik görevleri yürütüyordu. Gözaltına alınan isimler, "Askeri ve Siyasi Casusluk Yapmak", "Kişisel verileri ele geçirmek", "Suç işlemek için örgüte üye olmak", "Özel hayatın gizliliğini ihlal"," Kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik" ile suçlanıyor. '
SORUŞTURULACAK YANLIŞIM YOK'
Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, dün öğle saatlerinde 8 polisle birlikte Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gelip teslim oldu. Altıparmak, 22 Ağustos'ta emekli olduğunu belirterek, görevde olduğu sürece hiçbir ceza almadığını, tam aksine sürekli takdir ve taltif edildiğini söyleyip, "Ne olduysa 17-25 Aralık operasyonundan sonra oldu. 17-25 Aralık operasyonuyla Ömer Altıparmak'ın hiçbir alakası yok" dedi. Söz konusu tarihlerden sonra adının çeşitli soruşturmalara konu edildiğini belirten Altıparmak, "Attığımız imzalarda, yaptığımız işlemlerden asla şahsım olarak soruşturmaya konu edilecek hiçbir yanlışım yoktur" görüşünü savundu.
ALTIPARMAK'LA ÇALIŞTI
Sadetin Akgüç:
Ömer Altıparmak döneminde, İstihbarat Dairesi'nde görev alan ve Teknik Şubeden Sorumlu Başkan Yardımcılığı yapan Akgüç'ün de yasa dışı dinlemelerde imzasının bulunduğu tespit edilmişti. Daire başkan yardımcılığından Bitlis Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Sadettin Akgüç, 2 yıl görev yaptı. 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından 27 ilin emniyet müdürlerinin değiştirildiği kararname kapsamında görevden alınmıştı.
961 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Hasan Ali Okan :
Ağustos ayında yasa dışı dinlemelerle ilgili İzmir merkezli 13 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Hasan Ali Okan, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra avukatının itirazı sonucu tahliye edilmişti. Okan önce İstihbarat Daire Başkanlığı'na ardından da Batman İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanmıştı. İzmir'de İstihbarattan Sorumlu İl Emniyet Müdürü Yardımcısı iken birçok dinlemesinde talimat verdiği ortaya çıkmıştı. Okan hakkında 961 yıl talep edildi.
KAYIP CİHAZLARLA ANILDI
ÖmerAltıparmak :
Ramazan Akyürek'in Hrant Dink soruşturması nedeniyle merkeze alınmasının ardından boşalan İstihbarat Daire Başkanlığı görevine 2010′da Kastamonu Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken atanmıştı. İllegal dinlemelerin yoğunlukta olduğu 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında görev yapan Altıparmak'ın adı, emniyetin kayıp dinleme cihazlarıyla da sık sık gündeme geldi. Altıparmak ve ekibi, "Cihazları yerleştirdiğimiz yerlerden bir daha alma şansımız olmuyordu" diye savunma yapmıştı. Ömer Altıparmak, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından önce merkeze çekilmiş, ardından görevinden alınmıştı. Ağustosta da emekliye ayrıldı.
GEZİ'Yİ ATEŞLEYEN
Lokman Kırcılı :
Kadir Ay'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasının ardından Terörle Mücadele Şubesi'nden Sorumlu Müdür Yardımcılığı'na getirildi. Kırcılı döneminde patlayan Gezi olaylarının ardından ABD Büyükelçiliği'ne yönelik canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Lokman Kırcılı,geçen yıl Ankara'daki Gezi eylemlerinde İl Emniyet Müdürü Kadir Ay'ın kararına rağmen Kuğulupark'taki eylemcilere müdahale ederek olayların büyümesinde rol oynamıştı. 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından görevinden alınıp Erzincan Polis Okulu'na atandı.
AYNI 'DİNLEME' EKİBİNDEYDİ
Selahatin Dinçer :
İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde görev almıştı. Hasan Ali Okan'ın Batman Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasının ardından göreve getirilen Dinçer, İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı yapmıştı. Yine aynı ekibin imzasının bulunduğu yasa dışı dinlemelerde yer almıştı. Dinçer'in ismi de İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla başlatılan soruşturmalarda müfettiş raporlarına girmişti.