Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ardından, müfettişler tarafından yapılan denetimlerde iş güvenliği koşulları uygun olmadığı için faaliyetleri durdurulan Işıklar Ocağı'nda son incelemesinin ardından iş güvenliği raporu olumlu çıkınca, üretime izin verildi. Bu izinle, bin 700 işçi de dün sabah işbaşı yaptı. Gün doğmadan önce Soma, Akhisar, Kırkağaç, Savaştepe ve Kınık'tan servislere binerek ocağa gelen ilk vardiyanın işçileri, 5 ayın ardından saat 07.30'da madene indi. Aylar sonra yeniden işbaşı yapan işçiler, arkadaşlarını kaybetmenin burukluğuyla, eve ekmek götürecek olmanın sevincini bir arada yaşadı.
'BU KÖMÜR BENİM EKMEĞİM'
Madenin açılması en çok zor günler geçiren işçileri sevindirdi.
İbrahim Albayrak: "Bu kömür benim ekmeğim. Çocuklarımı ailemi bu kömür sayesinde besliyorum. Madenler kapatılınca uzun zaman işsiz kaldık. Çok zorluk çektik. Hepimizin paraya ihtiyacı var. Madenin açılmasından da memnunuz. Çünkü sonuçta evlerimize ekmek parası götürebileceğiz.
Mesut Demir: Yaşadığımız felaket çok büyük. Ama bir gerçek var. Biz de ailemizi ve çocuklarımızı düşünmek, onlar için ölüme meydan okuyup, bu madenlerde çalışmak zorundayız. Madenlerin kapatılması kazaları önlemek için çözüm değil. Bu bölgedeki insanların yapabileceği tek iş madencilik. Korkunun ecele faydası yok.
Ahmet Şahin: Evimin kirasını ödeyemez duruma gelmiştim. Çok zor günler geçirdik. Artık çalışmamız gerek. Gerekli önlemler, maden kapatılmadan alınsın. Ben çalışmaya başladığım için mutluyum.
Mahir Albayrak: Madenin çalışmaya başlaması çok doğru bir karar. Aylardır işsizdik ve parasız kaldık. 3 çocuğum var. Hepsi okuyor. Onlar için çalışıp para kazanmam lazım.
Saka: Eksiklikleri, madeni kapatmadan gidersinler. Bizi işsiz bırakmasınlar. Ailelerimiz için çalışmak zorundayız. Yapabileceğim tek iş bu.
Madenlerde üretimin yeniden başlamasıyla ilgili olarak Türkiye Maden-İş Sendikası Basın Eğitim Müdürü Fikret Sazak Işıklar "Biz işsizliğin, iş güvenliğinin önüne geçmesini istemiyoruz. Bakanlıklar, gerekli incelemeleri yapmışlar ve güvenli görmüşler ki üretime izin vermişler. Ancak işsizlik korkusu ve baskısıyla, ocaklar tam olarak güvenli hale getirilmeden üretime başlanmasın" dedi. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de üretim zorlaması yapılmaması gerektiğini belirterek, "Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını süreç içinde göreceğiz" diye konuştu. SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras ise Soma'daki maden faciasında ölen 301 maden işçisinin yakınlarına maaş bağlandığını söyle
SOMA'DAKİ ÇOCUKLAR İÇİN 5 MİLYON TL
Türk Eğitim Vakfı Soma'daki maden faciasında ölenlerin çocuklarına burs verecek. Bu amaçla oluşturulan TEV Soma Umut Fonu'nda 5 milyon lira bağış toplandı. Fon, Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda belirlenen 165 öğrenciye eğitim hayatları boyunca destek olacak. Burstan faciada çalışamayacak duruma gelenlerin çocukları da faydalanacak. TEV Genel Müdürü Yıldız Günay "Üniversite öğrenimine kadar olan bursiyerlere 150 lira, üniversitelilere ise 360 lira ödeme yapılacak. Her yıl ağustosta 1 aylık burs miktarı tutarında kırtasiye yardımı olacak" diye konuştu.
MADENDEN KURTULDU, TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ
Manisa Kırkağaç'ta önceki gün Ihlamur Evleri Kavşağı'nda iki otomobilin çarpıştığı kazada hayatını kaybeden Yasemin Demirel (25) ile eşi Özcan Demirel (26) memleketleri Dursunbey'de gözyaşları arasında toprağa verildi. Kazada yaşamını yitiren Özcan Demirel'in Soma'da madende çalıştığı, geçtiğimiz mayıs ayında Soma'da gerçekleşen maden kazasından da sağ olarak kurtulduğu öğrenildi.
İŞÇİ KAMYONETİ DEVRİLDİ:
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde Balkırı köyü yakınlarındaki bir mermer ocağında yemekten dönen işçileri taşıyan kamyonet, şantiye girişinde 15 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada 4 işçi ölürken, 7 işçi de yaralandı. Ölenlerin Dursun Ozan, Mehmet Oğuzalp, Ziya Yılmaz ve Musa Olgun olduğu bildirildi. Kazada yaralananlar Isparta ve Eğirdir'deki hastanelere kaldırıldı.