Dünya ABD önderliğinde IŞİD terörünü bitirmeye yönelik askeri faaliyeti de içeren koalisyonun neler yapacağını merak ederken, Ortadoğu uzmanı SETA Dış İlişkiler Uzmanı Ufuk Ulutaş, Türkiye'nin stratejilerini anlattı.
IŞİD'i Esad ve Maliki'nin politikalarının büyüttüğünü söyleyen Ulutaş, "Esad gitmeden IŞİD bitmez" diyor.
Star'dan Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre Türkiye'nin Musul konsolosluğundaki 49 vatandaşının IŞİD elinde olduğunu hatırlatan Ulutaş, IŞİD'e karşı ittifak kuranlar içinde en çok Türkiye'nin sorundan mustarip olduğunu belirterek, hassas davranışın temel nedeninin rehineler olduğunu vurguladı.
Bunun, Türkiye'nin elini bağlamadığından da söz eden Ulutaş, şöyle konuştu: "Önce vatandaşlarının sağ sağlim kurtarılması gerekiyor. Kaldı ki Türkiye IŞİD ile mücadelenin en önemli parçası. IŞİD ile mücadele edilmesi gerektiğini hatta onu ortaya çıkaran Esad rejimi üzerinden mücadele edilmesi gerektiğini ilk söyleyen ülke Türkiye.
Çünkü IŞİD, iki nedenle ortaya çıktı:
Birincisi Irak'ta Maliki'nin Sünni politikası. Hatırlayın, bunu en çok eleştiren ülke Türkiye oldu. Eleştirdiği için de en çok Türkiye dış kamuoyu tarafından eleştirildi. Gelinen nokta, Türkiye'nin politikasının ne kadar doğru olduğunu da ortaya koydu. ABD, işgali sonrasında Irak'ta IŞİD üreme imkanı buldu. Maliki ile güçlendi. Suriye'deki rejimle birlikte, sınırları aşabilir hale geldi. "
Muhaliflere ciddi destek lazım
ABD'nin organize edeceği bir IŞİD saldırısının şu anda hava operasyonuyla yürüyeceği, 5 bin tane aşırı olmayan Suriyeli muhalifin ise Suudi Arabistan'da eğitileceği öngörülüyor. Bu eğitilecek kişilerin sahaya inmesi en az 1 yılı bulabilir. Eğer Suriyeli muhalifler IŞİD ile mücadele konusunda desteklenirse, bu mücadele başarı kazanır. Çünkü IŞİD'i yaratan ortamı Esad rejimi hazırladı. Yapılacak operasyon o şekilde ayarlanmalı ki, bundan muhalifler cephe kazanmalı. Bugüne kadar IŞİD ile en çok mücadele eden grup, Suriyeli muhalifler oldu. IŞİD ile mücadele koalisyonu samimi ise böyle davranmalı. Ama buna dair şüphelerim var. Bu şekilde hareket edilmezse, IŞİD ile mücadele çok uzun zaman alır. "
Muhalefet işin siyasi rantında
Türkiye'nin Suudi Arabistan'daki IŞİD bildirisine imza atmamasının muhalefet tarafından eleştirildiğinden de söz eden Ulutaş, başka ülkelerin başına rehine olayı geldiğinde muhalefetin de hükümete destek olduğunu belirterek, "CHP grup başkanvekili, 'IŞİD'e karşı ittifaka imza atmamak IŞİD'e desteği gösterir' dedi. Bunu söylemek dış politika konusunda akıl yürütememek demektir. Ya da net şekilde kötü niyettir. Diyorlar ki 'Türkiye'ye baskı yapalım, fevri bir adım atsın. Vatandaşlarının hayatı tehlikeye girsin. Bu gerçekleşince de bunun siyasi meyvelerini yiyelim.' Eğer bu 49 rehine konusu ABD ya da Avrupa ülkesinin başına gelseydi çelikleşirlerdi. Kafa kesen bir örgüt var ve Türkiye'yi yakından takip ediyor. Her an pozisyon değiştirebilecek doğası var. Bu durumda Türkiye'nin hassas olması normal" diye konuştu
İslamofobi IŞİD'e katılımı artırıyor
ABD'nin zamanında IŞİD ile mücadele edenleri 'Silahımı kullanamazsın' diyerek engellediğini de hatırlatan Ufuk Ulutaş, şunları söyledi: "IŞİD, kaosta büyüyen bir örgüt. İnsanların nefretlerini, hoşnutsuzluklarını kanalize edecek bir ortam var IŞİD'de. Avrupa'da İslamofobi'nin en güçlü olduğu ülkeler olan Almanya, Fransa ve Hollanda'dan IŞİD'e en fazla katılım var. Bir de Türkiye üzerinden geçiyor' deniliyor. Almanya üzerinden mi geçecekler. Coğrafya kaderdir. Ya bizden ya da Irak'tan geçecekler. Bunu engellemek için uluslararası dayanışma lazım. San Francisco'dan gelen birinin Münih'e uçup, İstanbul üzerinden Gaziantep'e, oradan da Irak'a gitmesi Türkiye'nin sorunu değil. Türkiye'ye istihbarat vermezseniz, sizin vatandaşınızın durumunu bilemez. Burada sorumluluğu Türkiye'ye yükleme çabası var. O ülkeler ise, 'Benim ülkemden bu radikal gitsin de Türkiye'nin başına bela olsun' derdindeler. Bazı ülkeler şimdi IŞİD üzerinden Türkiye'ye yüklenmenin tadını yaşıyorlar..."
Türkiye'yi suçlayanlar ahmak ya da kötü niyetli
Ufuk Ulutaş, Kerry ziyaretinin Suudi Arabistan görüşmesinin detaylarını ortaya koymak için yapıldığını söyledi. Başka anlamlar aramanın kötü niyet olduğundan söz eden Ulutaş, "ABD Dışişleri Bakanı JhonKerry'in Ankara'ya gelip Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesindeki temel amaç, temel konuları daha derinlemesine görüşmek. Dün de Mısır'a gitti. Suudi Arabistan'daki toplantıda konuşulanların daha da derinleştirme toplantıları olarak ülkeleri geziyor. Onun dışında Türkiye'nin durumunun fazlasıyla farkında. ABD. Türkiye'den verebileceğinden fazla bir şey istenilmiyor. Ama Türkiye'ye IŞİD konusunda fazlasıyla yüklenenler, 'ABD, başka şeyler istedi Türkiye vermedi, veremedi' diyenler ya ahmak ya da kötü niyetli"dedi.