ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları ve Kandilli Rasathanesi'nden Semih Ergintav'ın ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Marmara Denizi'nde fay hattı üzerine yerleştirilen 100 GPS aygıtı aracılığıyla veriler toplandı. Verilere göre bir sonraki büyük depremin İstanbul'un 8 kilometre açığında bulunan "Prens Adaları segmenti" adı verilen sismik boşlukta olacağı tahmin ediliyor.
EN SON 250 YIL ÖNCE SALLANDI
Prens Adası'ndaki bu sismik boşlukta en son 250 yıl önce deprem olduğu kaydedildi. Marmara'nın altındaki bu sismik boşluğun batı bölümünün herhangi bir hissedilebilir deprem yaratmadan kaymaya devam ettiği de verilen ayrıntılar arasında. MIT uzmanı Michael Floyd, yerkabuğunun hangi parçalarının hangi yönde ve ne hızda hareket ettiğini takip etmenin deprem ile ilgili önemli ipuçları sunduğunu ifade ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda ortalama 2 buçuk santimetre hareket halinde olduğunu belirten Floyd, 7 ve üzeri şiddette gerçekleşmesi beklenen depremin tam merkez üssünü şimdiden belirlemenin imkânsız olduğunu ifade etti. Fay hattı üzerinde son 100 yılda gözlenen depremlerin genellikle doğudan batıya doğru ilerlemiş olmasına işaret eden uzmanlar, 1999'da gerçekleşen Gölcük depreminden sonraki adımın İstanbul olacağı ihtimali üzerinde duruyor.
'ŞİMDİLİK DURAĞAN...'
Mevcut haliyle durağan olan fakat geçmişte deprem üretmiş yer kırığında oluşan sismik boşlukların uzun süre harekete geçmemesinin yeni bir büyük depreme hazırlandığı anlamına gelebileceğini belirten uzmanlar, farklı sismik boşluklarda da bu riske dair izlere rastladı. Gölcük depreminde binlerce kişinin öldüğü hatırlatılarak, şehir merkezine daha yakın noktada gerçekleşebilecek depremin çok daha fazla hasar vereceği ve önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.