Süt ürünleri dediğimizde geniş bir besin grubundan bahsederiz. Bunlar manda, koyun, inek ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen süt ve sütten elde edilen yoğurt, peynir, ayran, kefir ve dondurmadır. Süt ürünleri protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve özellikle B2 vitamini olmak üzere bazı B vitaminlerinin de iyi kaynaklarıdır. Düzenli süt ürünleri tüketiminin çocuklarda şişmanlıktan korunma açısından da önemli olduğu bildirilmektedir. Süt ürünleri yendikten sonra kalsiyum hücrelere gider ve orada miktarı artınca yağ asitlerini sentezleyen mekanizmaları baskılar. Araştırmalar, süt ürünlerinden alınan kalsiyumun, kalsitrofik hormonları baskılayarak yağ depolarını azaltıp zayıflamaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Süt ürünlerinin çocuğunuza fayda sağlaması için porsiyon kontrollü ve çeşitli süt ürünlerini gün içinde tüketmenin önemli olduğunu hatırlatmalıyım. Bu hafta sizlerle bilimsel bulgular eşliğinde çocuğunuzun süt ürünlerinin ne kadar ve ne zaman tüketmesi gerektiğini paylaşıyorum:
GÜNDE İKİ SU BARDAĞI SÜT: Çocuklarda büyümenin desteklenmesi, kemiklerin güçlenmesi, yeterli protein ihtiyacının bir kısmının karşılanması ve demir eksikliği anemisinin önlenmesi için günde 500 ml., yani iki su bardağı kadar içilmesi yeterlidir.
ARA ÖĞÜNDE BİR PORSİYON DONDURMA: Dondurmanın içeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan hamurlu tatlılara oranla daha düşüktür. Ayrıca enerji içeriği ve enerji yoğunluğu; bisküvi, çikolata vb. atıştırmalıklara kıyasla genellikle daha düşüktür.
BİR KASE YOĞURT: Çocuğunuza her gün düzenli olarak ana öğünlerinden birinde bir kase yoğurt yedirin. Yoğurdun sindirimi kolaydır, laktik asit ile fermentasyonu sayesinde laktozu daha az olup gaz şikayeti yaratmaz, bağırsaklarda bağışıklık sistemini artırır ve mayalanmaya bağlı olarak daha fazla vitamin- mineral içerir.
BESLENME ÇANTASINA AYRAN VEYA KEFİR: Bazı okullarda öğle yemeği verilmemekte ve çocuklar sağlıklı beslenme çantası hazırlamak durumunda kalmaktadır. Dengeli beslenme içinde hazırlanacak ana yemek yanında süt ürünleri günlük porsiyon haklarından birini de ayran ya da kefir olarak değerlendirmek oldukça sağlıklıdır.
GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Süt ürünleri ve fermente birçok yiyeceklerle ilgili yaygın hatalı algıların olduğunu söyleyebilirim. Özellikle süt ürünleri ve bazı mayalanmış yiyeceklerin bağırsaklarda maya yani mantara neden olduğu, kilo almada etkisinin bulunduğu, baş ağrısını tetiklediği gibi yanlış inanışlar bulunmaktadır. Diğer bir yanlış algının da dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açtığı düşünülerek kışın tüketilmemesi olduğunu biliyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; mayalanmış besinlerin fermentasyona uğrayarak farklı forma dönüşmesi mantar yapmaz. Ve hiçbir kilo probleminin nedeni asla mayalı yiyecekler olamaz. Fermente ürünler baş ağrısı yapmaz, yorgunluk açısından da etkisizdir.
MİDE KANSERİNDEN KORUR
Çeşitli sebzelerden elde edilen turşu, yoğurt veya kefir, soya ürünlerinden elde edilen tofu, tahıllardan yapılan boza, tarhana ve kurut; fermente yiyeceklere en güzel örneklerdir. Bilimsel araştırmalar; laktik asit bakterileri tarafından fermente olan süt ürünlerinin tansiyonu düzenlediği, kolon kanseri riskini azalttığı, fermente edilmiş kırmızı pancar gibi sebzelerin tümör hücrelerinin oluşumunu önlediği, lahana turşusunun mide kanseri riskini azalttığı yönünde bilgiler yayınlamıştır.
GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Bağırsaklarda detoks yaparak kolonun sağlığını koruyan ve kanser yapıcı bileşiklerin bağırsaklarda çoğalmasını önleyen zerdeçallı, dereotlu cacık tarifimi sizlerle paylaşıyorum. Haftada üç gün üst üste gece yatmadan yemenizi öneririm.
MALZEMELER
3/4 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı taze dereotu
1 salatalık
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Yoğurt , dereotu, salatalık ve zerdeçal; mutfak robotundan geçirilir. Sevdiğiniz kıvama göre su ile hafif seyreltilir. Eğer koyu kıvamda seviyorsanız su eklemenize gerek yok. Üzerine zeytinyağı dökülür.