ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen için "iade" yerine "sınır dışı edilme" seçeneği, ön plana çıkmaya başladı. SABAH'a konuşan uzmanlar ABD'nin 1227 numaralı "Sınır dışı edilebilecek yabancılar" yasasına göre, Gülen'in ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin kararıyla bu ülkeden ayrılmak zorunda kalabileceğini ifade etti.
SINIR DIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Söz konusu yasanın "Güvenlik ve ilişkin temeller" başlıklı dördüncü bölümünün "Dış politika" başlıklı C bendi, ABD Dışişleri Bakanı'na konuyla ilgili şu yetkiyi tanıyor: "Yabancının ülkede bulunması ya da ülkedeki aktiviteleri ABD dış politikasına ilişkin olarak ciddi sonuçları olabilecek etkilere yol açıyorsa Dışişleri Bakanı o kişinin sınır dışı edilmesine karar verebilir." John Kerry'nin, Gülen'in ABD dış politikasına zarar verecek bir kişi olduğunu tespit etmesi durumunda bunu delilleriyle ve ikna edici bir şekilde ABD İçişleri Bakanlığı'nın Göçmenlik Dairesi'ne (USCIS) bildirmesi gerekiyor. Buradan hazırlanacak dosya daha sonra göçmenlik hâkimine gönderiliyor. Göçmenlik hâkimi de dışişleri bakanının mektubuna ve dairenin hazırladığı dosyaya bakarak sınır dışı etme kararını veriyor. Kişi karara, bir üst yargı mercine giderek itiraz edebiliyor. SABAH'a konuşan uzmanlar, ABD yasalarına göre dairenin kişinin sınır dışı edildiği ülkeyi genelde belirlediğini, fakat bu olaya özel bakıldığında söz konusu kişinin gideceği ülkeyi seçme hakkının bulunduğunu belirtiyor.
GÜLEN ABD VATANDAŞI MI?
2008 yılında Green Card (Yeşil Kart) adlı sürekli oturma izni alan Gülen, Amerikan yasalarına göre 5 yıl içerisinde ABD vatandaşı olmak için başvuru yapabiliyor. 2013 yılı itibariyle ABD vatandaşlığına geçme hakkı bulunan Gülen'in henüz ikinci vatandaşlığını alıp almadığı bilinmiyor. Fethullah Gülen'in ABD vatandaşı olması durumunda sınır dışı edilmesi mümkün değil. Bu durumda geriye kalan tek seçenek ise Türkiye'ye iade edilmesi.
Ragıp SOYLU / WASHINGTON, D.C