Hükümet, Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş ve zengin ülkeleri arasına taşıyacak hedeflerini belirledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı hükümet programı, dikkatleri önümüzdeki dönemde atılacak dev ekonomik adımlara çevirdi. 'Güçlü ekonomi' vurgusuyla ortaya konulan vizyonla Türkiye'nin her karışı zenginleşecek. Yeni Türkiye'yi inşa edecek 350 milyar dolarlık yatırım ajandasında yer alan mega projeler kalkınmanın lokomotifi olacak. Projelerde çalışacak yüzbinlerce kişi hem işsizliği azaltacak, hem ekonomiye doping etkisi yapacak. Havalimanları, otoyollar, köprü ve tüneller, Kanal İstanbul, şehir hastaneleri ve eğitim kampüsleri ile enerji üretim tesisleri gibi projeler için 100 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Ulaştırma, enerji, konut, teknolojik araştırma, eğitim, tarım, içme suyu, kanalizasyon, sağlık, madencilik sektörlerine 250 milyar dolar harcanacak.
AĞIRLIK ULAŞTIRMADA
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımların yüzde 34'ünün ulaştırma, yüzde 16'sının eğitim, yüzde 12'sinin tarım, yüzde 7'sinin içme suyu, yüzde 5.8'inin kanalizasyon, yüzde 5.1'inin sağlık sektörlerinde, diğer kısmının ise madencilik, imalat, enerji, turizm, konut, teknolojik araştırma gibi diğer sektörlerde gerçekleştirileceğini söyledi.
MEGA PROJELER
Kanal İstanbul: Proje bedeli 5 milyar lira İkinci Nükleer Santral: 20 milyar dolar 3. Havaalanı: 9 milyar euro Körfez Köprüsü, İzmir Otoyolu: 6.3 milyar dolar 3. Köprü: 2.3 milyar dolar Avrasya Tüneli: 1.2 milyar dolar Türkiye'nin 22 ilinde sağlık kampüsleri İstanbul Finans Merkezi Projesi İstanbul'a yeni metro ağları eklenecek, birçok semte raylı sistem gelecek. Demiryolları için 50 milyar liralık, enerjiye 100 milyar dolarlık, Galataport, Haliçport için yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Haydarpaşa Port projesi başlayacak. BAŞKENTRAY tamamlanacak. EGERAY uzatılacak. Van Gölü Demiryolu Geçişi bitecek.
Hazal ATEŞ