IŞİD terör örgütünün saldırısı nedeniyle Irak ve Kürt bölgesinde sayıları milyonlarla ifade edilen bir göç dalgası oluştu.
Kendilerini Şebekler olarak ifade eden Şabaklar (Şabaki) diye de adlandırılan topluluk da, aynı Yezidiler (Ezidi) gibi yurtlarından kopmak zorunda kalan, göç yollarında büyük bir trajedi yaşayan etnik - dini gruplar içinde yer aldı.
Merkezi Erbil'de bulunan Barzani Vakfı yetkilisi Musa Ahmet, IŞİD saldırısı öncesi bölgeye Irak'ın Arap bölgelerinden ardından Suriye'nin Rojava bölgesinden yoğun göçler yaşandığını, gelenlerin bir bölümünün kamplara yerleştirildiğini, maddi durumu iyi olanların ise bölgede ev ve otelde kaldıklarını söyledi. Ahmet, IŞİD saldırısı ile birlikte bölgeye yönelik on binlerce insanın göç etmeye başladığını, yönetimin bunu karşılamada zorlandığını ifade etti. Ahmet, "Irak'ta Şii ve Sünniler arasında yaşanan göçler sonrası Araplar yüzünü Kürdistan'a döndü. Binlerce insan Erbil, Dohuk ve Süleymaniye bölgesine göç etti. Rojava'dan savaştan kaçanların da gelmesi ile bölgeye yönelik göç dalgası yaşandı. Yaşanan son IŞİD saldırısını karşılamada bölge yönetimi zorlanıyor. Uluslararası yardım kuruluşları ve bölge ülkeleri göçü karşılamak için acil yardım hareketi başlatmalı. Şu anda savaş afeti ile karşı karşıyayız. Zamanında yardımlar ulaştırılamazsa çocuk ve kadınlar dahil yüzlerce insan yaşamını yitirebilir" dedi.
1 MİLYON 500 BİNİ AŞTI
Ahmet'in verdiği bilgiye göre bölgeye ulaşan sığınmacı sayısı 1 milyon 500 bini aştı. Bunlardan 250 binini Suriyeliler oluşturuyor. 400 bin Ezidi, 100 bin Hıristiyan, 750 bin Arap ve Türkmen ve geri kalanları ise Şii Kürtler oluşturuyor. Bölgede IŞİD saldırılarından kaçan Suriyeliler için 8 kamp kuruldu. Yeni göçler için ise Erbil, Dohuk, Süleymaniye ve Zaho'da çok sayıda kamp kurma çalışması yapılıyor. Günde 100 bin kişiye sıcak yemek ve çeşitli gıda maddesi yardımı yapılırken, açıkta kalanların barınması için yardım seferberliği başlatıldı. Sığınmacılar için hayırsever vatandaşlar ve uluslararası yardım kuruluşlarının gönderdiği yardımlar dahil Kürdistan hükümeti bugüne kadar 75 milyon dolar harcama yaptı.
Sincar'dan kurtarılanlar için Erbil-Musul arasında yer alan Kevırgozik bölgesinde yeni bir kamp yapıldı. Dohuk ve Zaho'ya ulaşan Ezidi ailelerin bir bölümü bu kampa yerleşmeye başladı. Erbil'in Ankava semtinde Hıristiyan aileler, kilise ve hayırsever ailelerin evlerine yerleşirken kentin çıkışında bulunan havaalanı hangarlarına ise bini aşkın Şii Kürt ve Türkmen aile yerleştirildi. Musul'dan kaçan Şii Şebek ve Alevi Kakai ailelerin bulunduğu hangarlar dolup taşarken BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ek olarak çadır kent kurdu.
Kaynak: Milliyet