Üniversite mezunlarının iş bulma konusunda birbiri ile adeta yarıştığı dönemde, onları hem iş hayatında hem de akademik anlamda tam donanımlı olarak yetiştirmek konusunda oldukça iddialı üniversitelerden birisiniz. Bu sene de Yeni Medya, Pilotaj ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümleri ile yine sektöre işin uzmanı mezunlar yetiştireceksiniz. Bize biraz bu bölümlerden bahseder misiniz?
Yeni medya bölümü özellikle tüm dünyanın dijitalleştiği teknoloji çağında, bu alanda ihtiyaç duyulan kaliteli, bilgili ve deneyim sahibi uzmanlar yetiştirmek açısından çok önemli. Düşünün günümüzde artık tüm hayatımızı dijital platformlardan yönetebiliyoruz. Araştırma, haberleşme, bilgi alıp verme gibi temel ihtiyaçlarımızı bu alanda gideriyoruz. McLuhan'ın ifade ettiği gibi dünya global bir köy oluyor ve biz de yeni medya ve teknolojik gelişmeler sayesinde dünyanın en uzak noktasında neler olup bittiğini bilebiliyoruz. Tabii bir de işin ekonomik boyutu var. Artık basın yayın kuruluşlarından bankalara, ajanslardan pazarlama alanında yapılan çalışmalara, Cumhurbaşkanlığı seçiminden e-ticaret alanına kadar herkes çok daha geniş kitlelere ulaşabilmek için bu işi en iyi şekilde yönetebilecek insanlara ihtiyaç duyuyor. Bizim hedefimiz sektördeki kaliteli ve işini bilen uzman açığını kapatacak insanlar yetiştirmek. Pilotaj ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümleri de yine sektörün ihtiyaçları dikkate alınarak açılmıştır. Şöyle ki; Son on yılda yolcu uçağı sayısı %133 artışla 162'den 383'e, koltuk kapasitesi %138 artışla 66.000'e, kargo kapasitesi ise; %379 artışla 1.450.838 kg'a ulaşmıştır ve 2023 yılında 750 uçaklık bir filo büyüklüğüne ulaşması hedeflenmektedir. Toplam hava taşıma işletmelerinin sayısı 148'den 221'e yükselmiştir. Diğer taraftan ülkemiz, sivil havacılık sektörü sadece yolcu-yük taşımacılığında değil, havalimanı ve terminal işletmeciliği ile hava aracı bakım, üretim ve modernizasyon hizmetlerinde de bölgesel merkez konumuna yerleşmektedir. Devlet Hava Meydanları İşetmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de havayolu yolcu sayısının bu yıl sonu itibariyle 152 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2023 Yılında devlet ve özel havayolu şirketlerinin iç hatlardaki yolcu sayısının 400 milyona yaklaşacağı öngörüsüyle, bugün 42 olan hava alanı sayısının, çok yüksek kapasiteli yeni hava alanlarının yapılmasıyla 55'e çıkartılması, mevcut hava alanlarının da genişletilmesi planlanıyor. Bu hızlı gelişmeler, hem uluslararası standartlarda eğitim almış pilot ihtiyacını hem de sivil havacılık sektörünün hayati unsurları olan, hem temel havacılık hem de işletme/yönetim eğitimi almış personel ihtiyacını artırıyor. Bu anlamda sektörün gelişiminin önünü açacak gençlerin yetiştirilmesi büyük önem arz ediyor.
Özellikle yeni medya bölümü ile ilgili olarak öğrencilerin aklında mezun olduğunda nerelerde çalışacakları konusunda soru işareti var. Bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz?
Yeni medya isim olarak yeni olmakla birlikte aslında internetin hayatımıza girmesi ve yeni yetişen neslin iletişim alışkanlıkları, teknolojik gelişmeler, dijital alanda çok daha az maliyetle çok daha yaratıcı ve insanlarla etkileşim içerisinde çok daha aktif bir iletişim ortamının sağlanması açısından uzun zamandır hayatımızda olan bir kavram. ancak biz internet ortamlarını, akıllı telefonları tüm özellikleri ile etkin olarak kullanmıyoruz. Sosyal paylaşım ağlarından Facebook bizim için arkadaşlarımızla mesajlaştığımız, arkadaşlarımızı bulduğumuz bir sosyal platform; Twitter günlük şeklinde 140 karakter sınırı ile duygularımızı dışa vurduğumuz, bilgi paylaştığımız bir alan. Dünyada önemli gelişmeleri takip ettiğimiz ve bilgiyi saniyeler içerisinde yüzler hatta binler ile paylaşabildiğimiz bir alan. Ancak yeni medya sadece sosyal paylaşım ağlarından, Instagram, Facebook, Twitter ve benzer sitelerden ibaret değil. Radikal gazetesi basılı hayatına veda etti ve yaşamını artık sadece dijitalden duyuracağını açıkladı, bankalar kobi çalışmalarını reklamlardan ziyade yeni medyada paylaştıkları haberler ile insanlara ulaştırıyorlar, milletvekilleri Twitter üzerinden kendi çalışmalarını halka duyuruyorlar, viral reklam ve halkla ilişkiler çalışmaları ile internetten hedef kitlelere ulaşıyorlar. Yeni Medya'dan mezun olunca daha önce de ifade ettiğim gibi gazete ve dergilerden, ajanslara, siyasal iletişim danışmanlığına, sosyal medya yöneticiliğine, portal yöneticiliğine kadar dijitalin aktif olarak kullanıldığı her alanda çalışabilirsiniz. Büyük bir markanın dijitalde içerik yönetimini gerçekleştirebilirsiniz. İmaj ve itibar yönetimini yönlendirebilirsiniz. Kısacası işi iyi bildiğiniz sürece teknoloji çağında iş imkanınızın sınırları ortadan kalkıyor.
Dijital alanda yaşanan bu gelişmeler daha da fazla yeni medya konusunda iş gücüne ihtiyaç yaratacak gibi görünüyor. Siz bu konuda öğrencileri nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?
Yeni medya bölümü akademik kadromuz bu alanda hem teori hem de pratikte çalışmış, başarılar elde etmiş ve bu alanda uzman insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla öğrencilerimizi bu alanda hazırlarken gerekli teorik ve pratik donanımı onlara sağlayabileceğiz. Staj çalışmaları, bilgisayar laboratuvarlarında portal yönetimi çalışmaları sektörden gelen konunun uzmanı olan isimlerle yapılacak olan Workshop'lar ve tabii ki hazırlanarak hayata geçirilecek olan çalışmalar ile öğrencileri sektöre en iyi şekilde hazırlayacağız. Tabii diğer disiplinlerle de yeni medya alanının etkileşimini göz ardı etmemiz mümkün değil, dolayısıyla iş kolları hakkında da öğrencilerimizin ufkunu açarak, imkanları en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlayacağız. Şu anda yurt dışından bağlantılı olarak öğrencilerimize hem basın hem de akademik alanda değişim ve deneyim programları hazırlıyoruz.
Pilotaj bölümüne özellikle kadınlardan da büyük ilgi geliyor mu?
Tercih döneminin ilk günlerinden itibaren beni oldukça şaşırtan ama bir o kadar da sevindiren bir durum, Pilot olmak isteyen bayan öğrenci adayların sayısı idi. Bayanlar, yıllarca sadece "erkek işi" gibi görülmüş birçok alanda başarıyla çalışmakta olduğuna göre, yakın gelecekte çok başarılı bayan pilotlarımızın da olacağı bir gerçek…
Bu alandan mezun olan öğrencilerin çalışma alanlarını anlatabilir misiniz biraz bize?
Pilotaj mezunlarımız, alacakları Pilot Lisansları ile, sayıları giderek artan havayolu yolcu ve kargo taşımacılığında, yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarda çalışabilecekler. Yurtdışı uçuşlarda görev alabilmek için, başta İngilizce olmak üzere, çok iyi düzeyde yabancı dil bilgisinin gerekliliği açıktır. Eğitim programımız, iyi bir pilot yetiştirmenin ötesinde, yabancı dil eğitimine de önem vermekte, isteyen öğrencilerimiz ikinci hatta üçüncü bir yabancı dil öğrenebilmektedir.
Öğrencilerinize sağladığınız staj imkanları nasıl oluyor?
Üniversitemizin sektörel ilişkileri oldukça yüksek düzeyde. Bu alanda, sektörün önde gelen firmalarından TARKİM Havacılık ve Uçuş Eğitim Organizasyonu ile işbirliği yaptı. Hali hazırda pilot yetiştirmekte olan ve bünyesinde TKJET ile 10 adet Business Jet Uçağı bulunan TARKİM Uçuş Akademisi, Pilot Eğitimi Lisans Programı'nda Okan Üniversitesi'nin iş ortağı oldu. Pilot Eğitimi Lisans Programı'nın tüm teorik eğitimleri ile Simulatör Uçuş Eğitimleri FNPT - II MCC özellikli son teknoloji ile dizayn edildi.