Türkiye'nin terörün bitirilmesi için başlattığı çözüm süreci akan kanı durdururken, Doğu ve Güneydoğu'daki insanların tasarruf alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. İnsanların geleceğe duydukları güvenin artması ve ekonominin canlanmasıyla bölgedeki insanlar arasında Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilgi de yükseldi.
Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, geçen yıl Doğu Anadolu ve Güneydoğu'daki 11 büyük ilde BES'e üye olan kişi sayısı toplam 139 bin 136 idi. Bu rakam 2014 Haziran ayı itibarıyla 161 bine dayandı. Kamu ve özel bankalar bölgeye ofis açmaya başladı. Çözüm sürecinden sonra bölgeye ilk yatırım yapan şirketlerden biri de Vakıf Emeklilik oldu. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bu süreçle bölge insanının alışkanlıklarının değişeceğini hesaplayarak yatırım kararı aldıklarını belirtti. Bostan, kısa süre önce Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nü açtıklarını hatırlatarak "Şırnak, Mardin gibi illerimizde insanlar terörle uğraştıkları için tüm enstrümanlara karşı kapalıydı. Yatırım düşünmüyorlardı. Çözümle birlikte ekonomik hayatlarına geri döndüler. Artık insanlar tasarrufu düşünüyorlar. Bizden sonra diğer emeklilik şirketleri de bölge direktörlüğü açmaya başladı" dedi.
Bostan, hedeflerinin 2014 sonuna kadar Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 bin yeni BES katılımcısını sisteme alarak, toplamda 13 milyon lira fon büyüklüğüne ulaşmak olduğunu söyledi. Bostan, şöyle konuştu: "Bölgedeki dar gelirli çalışanlara ve ev hanımlarına özel planlar sunarak bireysel emeklilik sistemine dahil etmeye çalışıyoruz. Haziran 2014 itibarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Vakıf Emeklilik bünyesinde 13 bin katılımcı var. Bunlara ödenen devlet katkısı 4.9 milyon TL. Kişi başı ortalama katkı payı da 156 TL'dir. Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğümüzden sistemde 10 sene kalmış ve 56 yaşını tamamlayarak Vakıf Emeklilik'ten emeklilik hakkını kazanan 4 katılımcımız bulunuyor."
Türkiye'de emeklilik fonlarının büyüklük açısından yatırım fonlarını geçtiğini söyleyen Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bunun finans piyasalarındaki dengeleri değiştereceğini söyledi. Bugün itibarıyla emeklilik fonlarının 30 milyar liranın üzerine çıktığını belirten Bostan, "Türkiye'nin fon piyasasındaki en önemli oyuncusu emeklilik fonları oldu. Bu her şeyi değiştirecek. Sermaye piyasalarını derinleştirecek. Bu, bütün dengeleri değiştirir" diye konuştu.
İbrahim ACAR/SABAH