Suriye ve Irak konusundaki görüş ayrılıklarının ikili ilişkiler üzerindeki gölgesi, Batı yaptırımları, Ahmedinecad dönemindeki gerginliklerle sekteye uğrayan İran'la ilişkiler normale dönüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında yaptığı İran ziyareti, ardından haziranda 18 yıl aradan sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye'ye gelişi bu normalleşme açısından son derece kritikti. Siyasi liderlerin karşılıklı ziyaretleriyle yeniden canlanan ilişkilere Batı'nın İran'a yaptırımlarını zayıflatması ve Ruhani'nin döviz yasakları ile uçuş engelini kaldırması da eklenince ekonomide bahar havası başladı. Haziranda en fazla ihracat artışı yüzde 40 ile İran'la oldu. Antalya'ya gelen turist sayısı binler seviyesinde olsa da artışın yüzde 408'i bulması turizm sektöründe heyecan yarattı. İstanbul'a ise 5 ayda İran'dan gelen turist sayısı yüzde 51 artarak 187.3 bine çıktı. Hatta İranlı turistler Almanya ve Rusya'dan sonra üçüncü sıraya yerleşti. Turizmciler, yıl sonunda İran'dan gelen turist sayısının 1.5 milyonu geçeceğini söylüyor.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "2015'te İran'den gelen turist sayısı 2 milyonu bulur" diyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır da bir turistin günde 840 dolar harcadığını, İran'dan gelenlerde ise bu rakamın 2 bin doları geçtiğini vurguluyor. TUROFED Başkanı Osman Ayık ise Mahmud Ahmedinejad döneminde Antalya'ya direkt uçuşların yasak olduğunu, bu yasağın Ruhani döneminin başlamasıyla kalktığını ve bölgede patlama yaşandığını söylüyor.
Tur operatörleri de İran'dan gelen turist sayısının artmasında THY'nin etkisi olduğunu düşünüyor. Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal "Önceden sadece Tahran'da bilet satış ofisi vardı. Şimdi 7-8 şehre sefer başlatıldı" diyor. Jolly Tur Onursal Başkanı Sinan Vardar da şöyle konuşuyor: "Eğer THY charter seferlerini artırırsa hatta ülkeyle sadece turist taşımak için charter seferi başlatırsa İranlı turist sayısı 2016'da 3 milyonu bulur."
Betül ALAKENT/SABAH