Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter'e bağlı birliklerin, Türk ve Katar vatandaşlarının 48 saatte ülkenin doğusundan ayrılmalarını istemesinin ardından Türk vatandaşlarının bölgeden ayrılmaya başladığı bildirildi.
Bingazi ve doğu bölgelerinde orduya bağlı "Libya Kalkanı" güçleri ile emekli Tuğgeneral Halife Hafter'e bağlı birlikler arasında çıkan çatışmalardan sonra, Hafter'e bağlı birliklerin ''Türk ve Katar vatandaşlarının bulundukları yeri terk etmesi'' tehdidi üzerine Türk vatandaşlarının bölgeden tahliyesi Bingazi Başkonsolosluğunun koordinasyonunda başladı.
Ülkenin doğusunda yaşayan yaklaşık 250 Türk vatandaşının, Bingazi Havaalanı'nın olaylar nedeniyle kapalı olması yüzünden, Türkiye'ye dönüşlerinin sağlanması için birkaç alternatif üzerinde duruluyor.
Türk vatandaşlarının doğudaki Labrak Havaalanı üzerinden dönüşlerini yapabileceği ancak havaalanında Türk Hava Yolları'nın seferlerinin olmaması nedeniyle vatandaşların Libya veya Afrika havayolları ile Türkiye'ye ulaşabileceği bildirildi.
Ülkedeki olaylar nedeniyle bilet sıkıntısı yaşanması üzerine, bazı Türk vatandaşlarının da Trablus üzerinden veya Labrak'tan Tunus aktarmalı olarak Türkiye'ye dönmeye çalışabileceği belirtildi.
Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosluğu ise 250 vatandaşın, bugün veya yarın Labrak'tan kiralanacak uçakla İstanbul'a gönderilmesi seçeneği üzerinde çalışıyor.
''YABANCILARIN GÜVENLİĞİNDEN LİBYA HÜKÜMETİ SORUMLUDUR''
Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Sait Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamalarda Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler olmadıkça Libya'nın doğusuna gitmemesi, gidenlerin de dönmesi doğrultusunda uyarıda bulunduğunu hatırlattı.
Bakanlığın uyarısıyla Türk vatandaşlarının birçoğunun bölgeden ayrıldığını söyleyen Akın, güvenlik gerekçesiyle konsolosluk faaliyetlerinin de 14 Haziran'dan bu yana Trablus üzerinden yapıldığını kaydetti.
Başkonsolos Akın, bölgeden ayrılan 250 vatandaşın, bugün veya yarın Labrak üzerinden kiralanacak uçakla İstanbul'a güvenlikli şekilde gönderilmesi seçeneği üzerinde durduklarını söyledi.
Türk vatandaşlarının bölgede enerji santrali, havaalanı ve hastane inşaatı, yol yapımı gibi ülkenin acil ihtiyaç duyduğu uzmanlık gerektiren sektörlerde Libya makamlarının daveti ve yasal izniyle çalıştığını anımsatan Akın, ''Libya'daki yabancıların güvenliğinden Libya hükümeti sorumludur. Libya hükümetinin bu sorumluluğuna sahip çıkmasını, yabancıların güvenliğini garanti etmesini ve Libya'ya hizmet etmekten başka bir gayesi olmayan yabancı çalışanların hedef gösterilmesine karşı çıkmasını bekliyoruz'' diye konuştu.