Dünyada ilk kez Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol, çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın operasyon sonucu ölümü ile başlayan savcılık soruşturmasında Hacettepe Üniversitesi yönetimi ilginç bir karara imza attı. Kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar ve Cengiz Gül'e yapılan yüz nakillerinin yürürlükteki mevzuat ve tıp biliminin verilerine aykırı yapıldığı gerekçesiyle ceza soruşturması açılması istenirken, üniversite yönetimi soruşturulma açılmasına gerek olmadığı kararına vardı. Üniversite, ilgili mevzuattan "hiçbir şekilde haberdar olmadıklarını" savundu. Şevket Çavdar'ın ailesinin avukatları Hacettepe Üniversitesi'nin kararını Danıştay'a götürecek.
Şevket Çavdar'ın ameliyattan 2 gün sonra hayatını kaybetmesinin ardından Çavdar ailesi operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ve Hacettepe Üniversitesi yönetimi aleyhine dava açtı. Çavdar'ın ölümüyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Doç. Dr. Nasır'ın öğretim üyesi olması nedeniyle yargılanması için YÖK'ten onay istendi. YÖK'ün Denetleme Kurulu, konunun incelenmesi için Hacettepe Üniversitesi'ne bilirkişi göndererek rapor hazırlanmasını istedi. Bilirkişi raporunda, hasta Şevket Çavdar'a endikasyon yönünden uygun bulunmayan kol ve bacak nakli yapılmasında onay veren Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Konsey üyeleri ile operasyonların sorumlu hekimi Doç. Dr. Serdar Nasır'ın ihmal ve kusurlarının bulunduğu kaydedildi. Ayrıca yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün de yüz naklinin konsey tarafından uygun bulunmadığı gibi endikasyon yönünden de uygun olmadığı gerekçesiyle ceza soruşturulmasının açılması talep edildi. Ancak Hacettepe Üniversitesi yönetimi şüpheliler hakkında soruşturma açılmasına gerekli nitelik ve yeterlilikte delil olmadığı gerekçesiyle mahkemede yargılanmalarına izin vermedi.
Üniversite, Sağlık Bakanlığı'nın nakiller için yayınladığı güncel endikasyon rehberine uyulmasının hukuki zorunluluk olmadığı, ayrıca operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ve diğer konsey üyelerinin Bakanlığın endikasyon rehberinden hiçbir şekilde haberlerinin olmadığı belirtilerek, "Esasen bakanlığın endikasyon rehberi bağlayıcı bir belge değil, yapılan işlemlerde tıp bilimi ve etiğine aykırı bulunmamaktadır. Operasyonda cerrahi açıdan bir kusur veya ihmal olmadığı için meni muhakeme yönünde görüş bildirilmiştir. Cengiz Gül isimli hastaya yüz nakli konusunda konseyden onay alınmamasını ise disiplin açısından takip edilecek bir eylem olarak değerlendirilmiştir. Bu açıdan şüphelilere atfedilecek bir kusur, kasıt ve ihmal söz konusu değildir" denildi.
Safure CANTÜRK/SABAH