Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası başta olmak üzere maden kazalarının araştırılarak bu sektörde alınması gereken iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri Manisa'ya geldi.
Komisyon başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon üyeleriyle geldiği Saruhan Otel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, iki gün Soma'da araştırma yapacaklarını belirterek, ilçeye giderek kaza yerini görmek istediklerini söyledi.
Arzularının kazanın yaşandığı madene girmek olduğunu ancak teknik nedenlerle galerinin iki ağzı da barajlandığı için içerideki havanın oksijeninin tamamen kömürle reaksiyona girip tükenmesinin beklendiğini kaydeden Alaboyun, bunun birkaç ay alacağını, ardından olay yerine, galeriye gireceklerini vurguladı.
Galeriye girdikten sonra tüm kurumları dinleyip, raporlarını yazacaklarını dile getiren Alaboyun, "Belki de Meclis tarihinde komisyonun tamamı ilk defa bir toplantıyı meclisin dışında yapıyor. Bu çok önemli, ben bunu önemsiyorum. Bu hem Soma halkına hem de bu olaya vermiş olduğumuz önemin bir göstergesidir diye düşünüyorum. Genelde komisyonlarımız gittiği yerlerde küçük çaplı ziyaretler yaparlardı ama komisyon bütün ekiple, 17 kişiyle, kayıtlarıyla, meclisi adeta buraya, Soma'ya taşıdık" diye konuştu.
Soma'da önce vatandaşları ziyaret ederek ailelere başsağlığı dileyeceklerini, ardından olay yerini de görerek, kazaya bilfiil maruz kalan işçileri dinleyerek, ilk bilgileri onlardan alacaklarını ifade eden Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha sonra da devletin kurumlarını Ankara'da tek tek çağırıp dinleyeceğiz. İnşallah bu sayede belki olayı tamamen araştıracağız ama araştırmanın dışında 301 kişinin ruhuna buradan rahmet diliyorum. Belki onlar bize madencilik sektöründe bundan sonra neler yapılması gerektiğinin önünü açacaklar. Onunla ilgili belki dağınık mevzuatı bir araya getireceğiz, yeni mevzuat, yeni yasa teklifi önerebileceğiz.
Şu ana kadar komisyonumuz 3 toplantı yaptı. Hepsinde de iktidar, muhalefet bir oy birliği içerisinde, uyum içerisinde bunu vurgulamak istiyorum. Çünkü bu komisyon TBMM'de oy birliğiyle kurulmuş ender komisyonlardan biridir. Şu ana kadar çok uyumlu gittik, gidiyoruz, çünkü bu sorun hepimizin sorunu. Orada giden 301 can, şehit hepimizin canı, şehidi, meseleye bu çerçeveden bakıyoruz. İnşallah bu uyum içerisinde de Türkiye'nin yeraltı kömür madenlerinin kazalarına, işletmesine ve işletme yöntemlerine yönelik köklü çözümler önereceğiz."
"Soruşturma değil araştırma komisyonuyuz"
Komisyonun gerek duyduğu zaman işçilerin daha fazlasını Ankara'ya çağırıp, dinleme yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Alaboyun, komisyonun çalışmalarını hükümetin aldığı kararlardan bağımsız yürüttüğünü, ilgili mevzuat, düzenlemeler, yayınlamalar, birtakım çalışmaların zaman alacağını hatırlattı.
Amaçlarının bir daha acıların yaşanmasını önlemek olduğunu vurgulayan Alaboyun, şunları kaydetti:
"Araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. Bu konuda altını çizmem lazım, bazen bizi soruşturma komisyonuyla karıştırıyorlar. Biz burada bir savcı gibi görev yapmayacağız. Araştıracağız, olayı olduğu gibi bütün yönleriyle ortaya koyacağız. Bizim ortaya koymuş olduğumuz bütün bilgiler, belgeler, deliller belki savcıların veya soruşturanların ellerini güçlendirecek bir şeyler olabilir.
Bunu ilgili kurumlar, soruşturan kurumlar takdir edecektir. Bizim amacımız öncelikli olarak bir daha Türkiye'de bu tür kazaların olmaması için adım atmak. Bu konuda da Soma bu işin hakikaten bir örneği oldu. Nasıl bir Van depremi sayesinde bütün Türkiye'de bir kentsel dönüşüm için yasal bir altyapı oluşturuldu, şu an on binlerce, yüz binlerce bina yıkılıyor, yeniden yapılıyorsa, Soma'da kayıplarımızın, şehitlerimizin vermiş olduğu üzüntü ve acı ama onlar bizi harekete geçirmesi sayesinde de inşallah bir daha kaza olmaması için her türlü altyapıyı hazırlayacağız.''
AA