Fesleğen, öncelikle bir aroma artırıcı olarak bilinmesine rağmen birçok hastalıkla savaşta da önemli bir bitkidir; anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antistres özellikleri bulunur. Doğru bir fesleğen seçimi için, öncelikle yapraklarının taze görünümlü, parlak ve yeşil olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları koyu, lekeli, kesik, yırtık ve sararmış olan fesleğenler tercih edilmemelidir. Fesleğen, buzdolabında veya dondurucuda saklanmalıdır ve organik olduğundan emin olunmalıdır. Fesleğen, kuru ve serin yerde olmak şartıyla altı ay boyunca muhafaza edilebilir. Özellikle tazesi çok yararlı olmasına rağmen, kurutulmuş olarak tüketilen çayı da faydalıdır. Yunanca'da 'kraliyet' anlamına gelen, binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılan fesleğen, günümüzde de en yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele yollarından biri olmaya devam ediyor.
ANTİ0KSİDAN İÇERİR
Fesleğenin faydaları şöyle:
Antioksidan, K vitamini, kalsiyum ve besin değeri açısından çok zengin olan fesleğen; DNA hasarına karşı mücadelede son derece etkilidir. Fesleğen, reyhan ve nane gibi bitkilerin yaprakları; beta-kariyofilen içerir. Beta-kariyofilen de; artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir maddedir. Fesleğenin en büyük faydalarından biri, kişiyi DNA hasarından korumasıdır. Yani, genetik bilginin depolanmasını korumaya yardımcı olur.
Magnezyum ve beta-karoten açısından zengin olan fesleğen, kalp sağlığı için çok önemlidir. Araştırmacılar, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle fesleğenin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Araştırmalarda; fesleğen yaprağı ekstresinin, yüksek kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca fesleğenin, yüksek total kolesterol ve LDL kolesterol gelişimini de engellediği saptanmıştır.
ŞEKERİ DÜŞÜRÜR
Netherlands National Institute for Public Health tarafından yapılan araştırmada; 15 yıl boyunca C vitamini kullanan ve fesleğen tüketen 65 yaş ve üzeri erkeklerde kalp hastalığı ile ölüm arasındaki ilişki değerlendirilmiş. Yaş ve sigara dikkate alındığında, kalp hastalığından ölüm oranının yüzde 20 civarında azaldığı görülmüştür.
Fesleğen, diyabetle savaşta da etkilidir. Hindistan'da yapılan bir araştırmada; iki tip diyabeti olan 40 hastaya günde bir doz kurutulmuş fesleğen yaprağı verilmiş. Bunun sonucunda da açlık ve tokluk kan şekerlerinin düştüğü görülmüştür.
Stresli bir hayat süren, kronik stres ve stres anksiyeteye bağlı bozukluklar yaşayan hastaların rahatsızlıklarıyla mücadelede de fesleğenin etkili olduğu biliniyor.
UYKU BOZUKLUĞUNU GİDERİR
Bilim adamları, erkek ve kadınlardan oluşan 158 kişilik bir grubun gösterdiği stres belirtileri üzerine, fesleğen ekstresinin etkisini incelemişler. Altı hafta boyunca günde 1200 mg. fesleğen ekstresi alan hastaların; uyku problemleri, yorgunluk ve unutkanlık gibi semptomların yüzde 39 oranında, stres kaynaklı cinsel sorunlarının ise yüzde 87.5 oranında azaldığı görülmüş.
RADYASYONA KARŞI KORUMA SAĞLAR
Fesleğendeki suda çözünen flavonoidler (orientin ve vicenin), radyasyona karşı hücresel düzeyde koruma sağlamaktadır. Araştırmalarda; fesleğenin, patojen bakterilerin büyümesini engellediği de görülmüştür. İranlı bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada da fesleğendeki yağların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Journal Physicology ve Biochemistry dergisinde yayınlanan bir başka araştırmaya göre; fesleğenin, akciğer enfeksiyonları ile ilişkili bakterilerin büyümesini kısıtladığı ortaya çıkmıştır. Malezya'da fareler üzerine yapılan bir çalışmada ise fesleğenin ödeme karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır.