28 üyeli Avrupa Birliği'nin (AB) yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) merakla beklenen seçimleri önceki gün tamamlandı. 500 milyon nüfuslu AB ülkelerinde 400 milyon seçmen bulunuyor. Son seçimde katılım oranı yüzde 43'te kaldı. Katılım oranı, AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı 1979'dan bu yana ilk yükselişe işaret etti. En düşük katılım oranı yüzde 13 ile Slovakya'da görülürken, en yüksek oy verme oranı yüzde 90 ile Belçika ve Lüksemburg'da oldu. 5 yılda bir gerçekleştirilen AP seçiminde 751 milletvekili seçildi.
Geçtiğimiz perşembe İngiltere ve Hollanda'da başlayan ve pazar günü tamamlanan AP seçimlerinde henüz resmi sonuçlar açıklanmadı. Ancak yapılan tahminlere göre beklendiği üzere AB genelinde aşırı sağcılar ile AB karşıtları zafer ilan etti. AB'nin entegrasyonuna karşı olanlar veya birliğin tamamen dağılmasını savunanlar en büyük zaferlerini Fransa, Almanya, Yunanistan ve İngiltere'de elde etti. Örneğin AP seçimlerinin kesin olmayan resmi sonuçlarına göre, Almanya'da yabancı düşmanı aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkardı. Başbakan Angela Merkel'in genel başkanı olduğu Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) oyu 0.7 puanlık düşüşle yüzde 30'a gerilerken, parti AP'deki 34 sandalyesinden 5'ini kaybetti. İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.
İngiltere'de AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) seçimi önde götürüyor. Nigel Farage'ın lideri olduğu UKIP oyların yüzde 28'ini, Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti ise oyların yüzde 24'ünü aldı. UKIP lideri Farage, "Parlamento içinde AB'ye şüphe ile bakanların koltuk sayısı artacak. Avrupa entegrasyonunun kaçınılmaz olduğu fikri değişecek" dedi. İngiltere'de UKIP'in zaferi ayrıca 100 yıllık bir geleneği de bozdu. Ülkede 100 yıl aradan sonra ilk kez genel bir seçimi muhafazakârlar veya işçi partililer kazanmadı.
Fransa'da da aşırı sağ, tarihi bir seçim zaferi kazandı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe, oylarını önemli ölçüde artırarak, yarışı birinci sırada bitiren parti oldu. Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, aşırı sağcı Ulusal Cephe, oyların yüzde 26'sını kazandı. Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 20.66 oranında oy alırken, iktidardaki Sosyalist Parti yüzde 13.88 oranında oy alabildi. Fransa Başbakanı Manuel Valls seçim sonuçlarını "siyasi deprem" olarak tanımladı. Seçimlerin geneline bakıldığında AP içindeki en büyük siyasi grup olan merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) 214 koltukla konumunu koruduğu görüldü. Sosyalitsler ise 189 üyeyle ikinci büyük güç olmayı garantilemiş durumda.