İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Veli Küçük, Doğu Perinçek gibi isimlerin de aralarında olduğu Ergenekon davası sanığı 33 kişinin tahliye taleplerini reddetti.
İstanbul 20 ve 21. Ağır Ceza Mahkemeleri ise, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş hakkında tahliye kararı verdi.Ancak Sedat Peker'in, hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis verilen ve Yargıtay tarafından onaylanan cezası nedeniyle tahliye edilmesi beklenmiyor. Öte yandan mahkeme Tuncay Özkan ve Levent Göktaş için yurtdışı yasağı koydu.
Ergenekon Davası'nda eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin ve Mehmet Ersöz de tahliye edildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ersöz ile birlikte Tuncer Kılınç, Serdar Öztürk ve Aykut Metin Şükre'nin tahliye taleplerini yarın görüşecek.
'KARARTILMA KUŞKUSU KALKMIŞTIR'
Mahkemenin Tuncay Özkan ve Levent Göktaş'a tahliye gerekçesi: Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileceği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması.
DANIŞTAY SALDIRGANI DA TAHLİYE EDİLDİ
3 ismin ardından Kemal Kerinçsiz hakkında da tahliye kararı çıktı. Kerinçsiz'in ardından Danıştay saldırganı Alparslan Aslan ve Albay Dursun Çiçek'e de tahliye geldi. Ancak Çiçek, Balyoz davasından hüküm giydiği için serbest kalamayacak. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz'in tahliyesine karar verdi. Kemal Kerinçsiz hakkında yurt dışına çıkış yasağı kondu.
NE KADAR ZAMANDIR TUTUKLULAR?
Gazeteci - Yazar Tuncay Özkan, 23 Eylül 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Özkan 5 Ağustos 2013 tarihinde darbeye teşebbüs suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Emekli Albay Levent Göktaş, 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 20 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava sürecinde gizli tanık ifadelerinin ardından 27 Ocak 2012'de tutuklanan Sedat Peker, dava sonunda "Örgüt üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
13 AĞIR CEZA REDDETMİŞTİ
Bu arada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş'ın da aralarında yer aldığı bazı sanıkların tahliye taleplerinin reddine ilişkin karar vermişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Mustafa Levent Göktaş, Mehmet Fikri Karadağ, Özkan Kurt, Ulaş Özel, İsmail Sağır, Mehmet Demirtaş, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Muzaffer Tekin, Sedat Peker, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Gülaltay, Veli Küçük, Fikret Emek, Kemal Kerinçsiz, Serdar Öztürk, Yalçın Küçük, Aykut Metin Şükre, Ergün Poyraz, İbrahim Şahin, Kemal Aydın, Doğu Perinçek, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, Memet Zekeriya Öztürk, İsmail Yıldız, Oktay Yıldırım'ın tahliye taleplerini değerlendirmişti.
Mahkeme, söz konusu 33 kişinin tahliye taleplerini reddetmişti.
RET GEREKÇESİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 33 sanığın tahliye talebini, sanıkların "AİHM ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı, kanunen tutuklu olmadıkları ve bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanı bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti
Mahkemenin ret gerekçeleri arasında ayrıca sanıkların, psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimalleri ile davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüpheleri bulunması yer aldı.
HSYK'DAN 13. AĞIR CEZAYA SERT ÇIKIŞ "YETKİ GASPI"
13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıklamasından sonra bu kez HSYK açıklamada bulunarak Anayasaya göre mahkeme kurma ve kaldırma yetkisi TBMM'ndedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı" denildi.
Ergenekon davası sanık avukatı Murat Ergün mahkeme önünde açıklamalarda bulundu. "Olumlu ya da olumsuz mahkemelerden çıkan karara saygı duyduklarını" belirtirken 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yaptığı açıklamaları yakından izlediklerini açıkladılar.
Sanık avukatlarından Celal Ülgen ise, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı Türkiye tarihine geçecek bir karar olarak değerlendirdi. Ülgen, ÖYM'lerin kapatılmasına rağmen 13. Ağır Ceza'nın hala faaliyette imiş gibi açıklamalarda bulunması ve karar almasını tepki gösterdi "Sanıkların bu mahkemeye tahliye talebi olmamasına rağmen bu yönde karar vererek bir kaos oluşturulmuştur. Bu karar Türkiye'de yargı tarihine bir damga vurmuştur" dedi.