Sağlık Bakanlığı internette, radyo ve televizyon kanallarında sağlık beyanıyla tanıtım ve satışı yapılan gıda takviyesi ve bitkisel ürünlere karşı ilgilileri uyaracak. Basın kuruluşlarına, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ve derneklere, kozmetik üreticilerine, üretim ve ithalat yapan firmalara, aktarlara ve il valiliklerine gönderilecek mektuplarda, yasaya aykırı hareket edenlerin hapis ve para cezasına çarptırılacağı hatırlatılacak. İnternet ve medya üzerinden "her derde deva" gibi tanıtılarak satılan bitkisel ürün ve gıda takviyeleriyle ilgili hapis ve para cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, konuyla ilgili faaliyet gösteren tüm kesimleri mağdur olmamaları için uyaracak.
Sağlık Bakanlığı, RTÜK üzerinden televizyon ve radyo kanallarına, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü üzerinden basın kuruluşlarına, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ve dernekler üzerinden kozmetik üreticilerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üzerinden gıda takviyesi ve bitkisel ürün üreten ve ithal eden firmalara, aktarlara ve valiliklere göndereceği mektuplarla yeni yasanın getirdiği müeyyidelere dikkat çekecek.
"Yakından takip ediliyor"
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan mektuplarda, ulusal ve yerel yayın yapan televizyon ve radyo kanallarında, yazılı medyada, internet sitelerinde ve birçok mecrada gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler başta olmak üzere pek çok ürünün sağlık beyanıyla (kansere karşı etkili, damar tıkanıklığına son veren mucize ürün, cinsel fonksiyon bozukluğuna son, mucize zayıflatıcı ürün gibi) tanıtım ve satışının yapıldığı belirtildi. Tüketiciyi yanıltıcı şekilde sağlık beyanıyla tanıtımı ve satışı yapılan bu ürünlerin vatandaşlar tarafından alındığı, kullanıldığı ve bu nedenle sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunları ortaya çıktığı ifade edilerek, halkı yanıltıcı beyanlarla yapılan tanıtım ve satışların kamu sağlığını tehdit eden yönü sebebiyle kurumca her türlü platformda takip edildiği kaydedildi.
Yapılan son düzenlemeyle mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanında bulunularak yapılan ürün tanıtım/satışlarına yönelik yaptırımların artırılması amacıyla bu ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı internet sitelerine erişimin engelleneceği, yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanıyla ürün tanıtım ve satışını yapanlara 20 bin liradan 300 bin liraya kadar para cezası verilebileceği anımsatıldı. Bunun tekrarı halinde para cezasının iki katına çıkarılabileceği belirtildi.
İlaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanıyla herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanların ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı bildirilecek. Bu tanıtım veya satışların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması halinde 18'inci maddenin 3. fıkrasına göre internet siteleri karartılacak. Sağlık Bakanlığınca hazırlanan mektuplarda, bu doğrultuda, mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanında bulunarak yapılan ürün tanıtım/satışlarının tespiti halinde kurum tarafından belirtilen yaptırımların uygulanacağı, ayrıca izinsiz veya gerçeğe aykırı sağlık beyanıyla yapılan satışların denetlenmesi, gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma, imha iş ve işlemlerinin yapılması veya yaptırılması, izin ve sağlık beyanları yönünden bunların reklam ve tanıtımlarının denetlenmesi ve aykırı olanların durdurulması yönünde işlemler yürütüleceği belirtildi.