Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, bu gece 23.09'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da TÜRKSAT 4A uydusunun fırlatılışını Baykonur Uzay Üssü'nden izleyecek. Bakan Elvan, TÜRKSAT 4A'nın uzaya fırlatılışını izlemek üzere Kazakistan'a gitti. Uydu, fırlatıldıktan 5 dakika 47 saniye sonra, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkarak uzaya ulaşacak. Alt kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha yolculuğuna devam edecek TÜRKSAT 4A, daha sonra roketten ayrılarak, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek olan TÜRKSAT 4A'nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra uydudan ilk sinyalin alınması planlanıyor. Bir süre sonra kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonuna devredilecek uydu, buradan gönderilecek komutlarla yaklaşık 1 ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak. TÜRKSAT 4A'nın yaklaşık 3 ay yapılacak "Uydu Yayın Performansı Testlerinin" ardından ticari faaliyetlerine başlaması hedefleniyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak'ta Japonya ziyareti sırasında düzenlenen törenle teslim alınan ve Kazakistan'a getirilen Türksat 4A uydusu Japon şirketi Mitsubishi Electric ( MELCO ) tarafından üretildi. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacak. Uydunun "Ka Bant" frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'ya da ulaşacak. Böylece Türk kanalları Afrika kıtasının tamamından izlenebilecek.