Bence cevap net: Hayır kurmaz. Bir kere örgütlenme tarzı uygun değil. (Tabii bunu derken, faaliyetleri şeffaf bir siyasi örgütü kastediyorum.)
İnsanları tek tek kazanmaya çalışan, öncelikle bireyin duygularına hitap eden bir yapısı var Cemaat'in. "1+1+1" şeklinde genişliyor...
Siyasi partiler ise böyle çalışmıyor. Onlar bir ideolojiye sahip ve kitlelere hitap ediyor. Partilere toplu halde katılımlar (ve ayrılmalar) olduğunu hep görürüz. Cemaat için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Tarihsel olarak... Cemaat partiler arasında gidip geliyor, mümkün olduğunca hepsinden yararlanmaya çalışıyor; kâh onu, kâh bunu destekliyor. Eğer partileşme niyeti olsaydı, bunun emareleri çoktan gözlenirdi.
Hep söylüyoruz ya... "Siyaset dost ve düşman tanımı yapmaktır." Mesela Gülen Cemaati, Başbakan Erdoğan'a fena halde gıcık olabilir ama Başbakan'a kızmak, "düşman" tanımı yapmak değildir.
Tabii bir de işin "pratik" yönü var: Hocaefendi'nin yaşı ve sağlığı, parti başkanı olmasına izin vermez. Onun baş aktör olmadığı durumda da çözülme başlar.
Daha sayayım mı?