Mucize ilaç adı altında 'Zayıflatıyor, saç çıkarıyor, hafızayı güçlendiriyor' diyerek piyasaya sürülen, yazılı ve görsel medyada pazarlanan, her türlü yasaklamaya rağmen satışı engellenemeyen bitkisel ürünlere mahkeme de 'dur' dedi. Sağlık Bakanlığı'nın toplatma kararına itiraz davası açan şirketler umduğunu bulamadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda iki yıl süren davada mahkeme, şirketlerin itirazlarını kabul etmeyerek, emsal teşkil edecek bir karar aldı. Kararda "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan iznin dışında ilaç gibi tanıtım ve satış yapılıyor. Çeşitli yayın organlarında yapılan tanıtımlarla bu ürünlerin tedavi gibi gösterildiği, halkın istismar edildiği" belirtildi.
Sağlık Bakanlığı 'gıda takviyesi' adı altında reklamları yapılan Clavis , Klavis Panax , Clavis Panax isimli ürünlerle ilgili 2011'de toplatma kararı vermiş ve suç duyurusunda bulunmuştu. Hatta konuyla ilgili bilinçlendirme kampanyası çerçevesinde kamu spotları da yayınlanmıştı. Ancak tüm bu önlemler satışları önleyemedi. Ürünleri pazarlayan şirketler de 2 yıl süresince bu işten tatlı kâr elde etti. Mahkeme nihayet Ertek Bitkisel Ürünler İlaç Kozmetik Gıda Sanayi ve Kibarlı Pazarlama Dayanıklı Tüketim Reklamcılık Şirketi'nin itirazını reddeden bir kararla suistimale son verdi.
Sağlık Bakanlığı ile birlikte bu ürünlere karşı kampanya başlatan Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aksoy pazarın geldiği noktayı şöyle anlattı: "Mağdur olan çok sayıda hasta var. Kalp ve beyin hastalarının yüzde 40'ı bu ilaçları kullanıyor. Vatandaşın duyguları istismar ediliyorlar. Tahminime göre, Türkiye'de 100 milyon dolarlık pazar oluştu. Bu büyük bir dolandırıcılık olayı."
Erhan ÖZTÜRK/SABAH