İçişleri Bakanı Efkan Ala, göreve geldikten sonra ilk kez konuştu, 17 Aralık operasyonuna ilişkin çarpıcı açıklamlarda bulundu. "Bu tezgâhın bize, Türkiye'ye maliyeti 104 milyar dolar" diyen Ala, "Operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam, bu şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum. Bunlar ortaya çıkacak" dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala TRT-1'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul'da yürütülen soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Ala, "Kapalı yapılarda kayıt dışı çalışan yapılar olur. Devletin işi onları bulup ortaya çıkarmaktır, çıkarır. Genel gövde, kamu bürokrasisi, polisimiz de sivil bürokrasi de devletin kanunlarına uyan, kurallarına uyan yüzde 99'u böyle. Yüzde 1'lik 2'lik kısım defekte ediyor, zarar vermek istiyor" dedi. Bakan Ala, "Sorun ciddi. Aynı anda bu seçimlere yönelik tam 2 yıllı çalışma başlatılıyor. 2 yıllık çalışmasının sonunda siyasete dizayn vermek için siyasete yön vermek için tam seçim takvimi başlar başlamaz mesele gündeme getiriliyor. Ve piyasaya sürülüyor" diye konuştu. Bakan Ala sözlerini şöyle sürdürdü: "Fotoğraflar çekilmiş, dosyalar hazırlanmış, bir takım insanların girişleri çıkışları kayıt altına alınmış. Son derece basit bir soru soruyorum? Devlet bunun o anda kayıt dışı bir suç olduğunu biliyor, neden o anda el koymuyor? Memurlar, onların görevi bu. Bir suçu örtbas edebilir misiniz? Suçüstü yaptığı halde bir memur... Bu nasıl bir devlet anlayışı? Bu nasıl bir mekanazima. Zamanlamasını da ayarlıyor, seçimlere dizayn vermek için piyasaya sürüyor. Kendi seviyelerinde zekice bir tezgah. Neden çünkü yolsuzlukla mücadelede Ak Parti'nin en iddialı olduğu konudur. En hassas olduğu yerden vurmaya çalışıyor. En hassas olduğu alan ama halbuki kendi tuzağına kendisi de düşmüş. Neden? Zamanında müdahale etmiyorsun kardeşim. Almıyorsun onu, neyi bekliyorsun. Neyi organize ediyorsun? Organize suç olsun diye kendisini organize ediyor."
Efkan Ala, "Böyle bir yapı olabilir mi. Şimdi iş yapmayı suç diye tanımlayan bir örgütle karşı karşıyayız. Tüm ihalelerin bedeli 40 milyar dolar. Çıkmış 100 miktar dolarlık yolsuzluktan bahsediyor. Bu nasıl bir hesap? 'Etiler Polis Okulu bir şirkete peşkeş çekildi' deniyor. Baktık. Külliyen yalan. Meselenin omurgası yok. Bu tezgahın bize Türkiye'ye maliyeti 104 milyar dolar. Operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam, bu şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum. Bunlar ortaya çıkacak."
Güneyde bir ilimizde vali başta olmak üzere bütün partiler 6 ay boyunca devletin içinde bir çete tamamını dinliyor. Emniyet müdürünü dinliyor, başka hakimleri dinliyor, il başkanlarını dinliyor. Kullanmak için dinliyor. Ve bunu hakim kararıyla yapıyor. Ne münasebetle dinleyebilir? Türkye'nin bu cerahatten kurtulması lazım. "Burada suç işlemiş bir organizayondan bahsediyoruz. Suç işlememiş olanlar sivil tolum örgütlerinin kendilerini rahat hissetmeleri lazım. Bize düşen bunları örtbas etmek değil etmeyiz de zaten. Bu yapılar ortaya çıkartır ve gereğini yaparız. Orada kendi ittifaklarıyla siyasete dizayn vermek Türkiye genelinde dizayn vermek istiyor. Bunların hepsi çıkacak. Denetleyerek hukuk içinde açıklayarak yolumuza devam ediyoruz. Bu yapı sadece AK Partiye'te değil siyasetin bütününe kast etmek için harekete geçiyorlar. Buna izin verilemez." Ala Emniyetteki atamalara ilişkin olarakta, "Böyle bir yapıda seyredelim mi? 200 binden fazla çalışanımız var. Tayine tabi olan kişilerin görev yerlerini değişmesi normaldir. Bunlar devlette olan prosedürler. Başka bir yerden mi yönetici getiriyoruz. Gelen de bu memleketin evladı" ifadelerini kullandı.
ANKARA