Türk mutfağının en önemli tatlarından Antep baklavası, tüketiciye bir ürünün kalitesini ve kökenini gösteren "Kalite Mührü" almış ürünler listesine girmeyi başardı. Kalite mührü, bir ürün markasının kötüye kullanılması ya da taklit edilmesini de önlüyor.
Türkiye ile Yunanistan arasında tartışmaya neden olan Antep baklavasının tescili için Gaziantep Sanayi Odası 2009 yılında başvuruda bulunmuş, Avrupa Birliği geçen ağustos ayında resmi başvuru belgesini AB Resmi Gazetesi'nde yayımlamıştı.
Başvurunun AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Antep baklavasının tescili için bugün nihai onay verilmiş oldu.
Antep baklavası ile aynı günde aynı tescili Yunanistan'ın Santorini Adası'nda yetiştirilen domates de aldı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada "iki rakip ülke için aynı anda karar verilmiş olmasının tamamen bir tesadüf olduğu" belirtildi.
AB, üye olmayan Türkiye gibi ülkelerin ürünleri için de kalite mührü verebiliyor. Antep baklavası, AB dışından tescil edilen 16'ncı ürün oldu.
©Deutsche Welle Türkçe
AFP/AA, BS/BK