TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan küfürlü tartışmalar kadın milletvekillerini harekete geçirdi. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın da girişimi ile kadın vekiller küfürleşmelere dur denilmesi için ortak tepki gösterme kararı aldı. Dün AK Parti, CHP, MHP ve BDP'li kadın milletvekillerinin Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e gitmesi bekleniyordu ancak CHP ve MHP'li vekiller 'zamanlama yanlış' diyerek son anda ortak tepkiden vazgeçti. CHP ve MHP'li kadın milletvekillerinin katılmadığı ziyarette Bahçekapılı dışında AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve bazı kadın milletvekilleri hazır bulundu. 25 dakika süren basına kapalı ziyarette kadın vekiller, Genel Kurul'daki küfürlü tartışmalardan duydukları rahatsızlığı dile getirirken içtüzükte caydırıcı cezaların yer almasını istedi.
Kadın vekiller bu cezaların kınama ya da maaş kesme cezası olabileceğini dile getirdi. Çiçek'in de yaşanan tartışmalardan şikayetçi olduğunu ve olmaması gereken şeylerin yaşandığını ifade ettiği öğrenildi. Kadın milletvekillerinin Genel Kurul'daki küfürleşmeler nedeniyle yeni yılın ilk günlerinde liderleri ziyaret etmeyi ve bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirmeyi planladıkları, bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ziyaret edilebileceği kaydedildi. Meclis'te son günlerde sık sık yaşanan küfürleşmelere tepki gösteren kadın milletvekilleri, kendileri arasında ortak tepkide ise uzlaşamadı. CHP ve MHP'li kadın vekiller ortak tepkinin geçen hafta yaşanan MHP'li Lütfü Türkkan'la AK Partili Recep Özel arasındaki tartışmanın ardından verilmesinin kamuoyunda sadece bu olaya özgü anlaşılacağı, Zeyid Aslan olayının da gündeme getirilmesi gerektiğini dile getirdi ancak bu önerileri AK Parti tarafından kabul görmedi. Uzlaşma sağlanamaması üzerine de Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i sadece AK Parti ve BDP'li kadın vekiller ziyaret etti. Ziyarete katılmayan CHP ve MHP'li kadın vekillerin tavrı nedeniyle dün yapılacağı duyurulan basın toplantısı da iptal edildi. Bunun yerine AK Parti ve BDP'liler ortak yazılı açıklama yaptı. Ortak açıklamada da CHP ve MHP milletvekilleri imzası yer almadı.
'LÜTFEN KÜFRETMEYİN'
Açıklamada "TBMM içinde ve Genel Kurul'da siyaset adına yapılan nezaket dışı her hakareti, her küfrü reddediyoruz. Çok çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. Bir kadın ve milletin vekilleri olarak rica ediyoruz: Lütfen kaba kuvvet kullanmayın; lütfen küfür etmeyin; lütfen küfürlerinizde kadını kullanmayın; lütfen sosyal medyada da bu konularda aynı hassasiyeti gösterin. TBMM her düşüncenin tartışılabileceği bir mekandır. Ama TBMM'de küfür asla ve asla kullanılmamalıdır" denildi. Kadın milletvekilleri Genel Kurul'da boyunlarına taktıkları kırmızı fular ve eşarplarla da küfürlü tartışmaları protesto etti. BDP'li Pervin Buldan "Bıktık artık. Seviye çok düştü. Bize yakışmıyor. Sadece bugün kırmızı fular taktık ama bunun caydırıcı özelliği yok" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de AK Parti'li milletvekilleri tarafından verilen kırmızı fuları taktı. Küfür tepkisi Meclis Genel Kurulu'nda kürsüden de dile geldi. Kürsüye çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, "Bu kırmızı şal değil, kırmızı battaniye örtünsek bir faydası yok. Resmen sözlü saldırıya muhatabız. Konuşmamızdan çalıyorlar" deyince, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Ben hayatımda hiç küfür etmedim ama tutup bana kırmızı kaşkol göstermek suretiyle küfrettiğimiz gibi anlam çıkaran şahsı kınıyorum. O kaşkolu takmadan önce kendi partileri içerisinde galiz küfürler sarfeden kişiler için ellerini kaldırmayı becerebilselerdi bunlar olmayacaktı" yanıtını verdi.
Evrin GÜVENDİK/SABAH